Anasayfa Haber Avrupa, En Büyük X-Işını Teleskobunu İnşa Edecek

Avrupa, En Büyük X-Işını Teleskobunu İnşa Edecek

athena-avrupa-uzay-ajansı

Avrupa Uzay Ajansı, önümüzdeki yıllar içerisinde, gezegenin en büyük X-Işını teleskobunu kurmayı planlıyor.

Uzay, havacılık ve astronomi konusunda uzman kurumlardan Avrupa Uzay Ajansı, önümüzdeki yıllarda bu konularda aranan isim haline gelecek. Soğuk Savaş ve takibi yıllarda NASA öncü olmuştu. Şimdilerde bütçe sıkıntısı çeken NASA, yavaş ama emin adımlarla ilerliyor.

Avrupa Uzay Ajansı da çalışmalarına son sürat devam ediyor. Astronomi konusunda başarılı çalışmalara imza atan kurum, 2028 yılında Athena adını verdiği gezegenin en büyük X-Işını teleskobunu inşa edecek. Yeni inşa edilecek teleskop, ESA’nın XMM-Newton görevinin ve NASA’nın Chandra X-Işını Gözlemevinin yerine geçecek. Madde ve kara delikler üzerindeki enigmaları çözecek teleskobun, uzak galaksileri de gözlemlemesi planlanıyor.

Evrenin büyüklüğüne dair ortaya çıkarılan yeni makaleler, biliminsanlarını da şaşırtıyor. Fizik kurallarının hiçe sayıldığı fenomenler X-Işını teleskoplarıyla çözülebiliyor. Athena, Ariane 5 roketi ile Dünya yörüngesine oturtulacak ve 5 yıl boyunca görev alacak.

Teleskobun 5 ton ağırlığında olacağı belirtiliyor. 12 metre uzunluğundaki teleskobun içerisinde gözenekli ultra-hafif silikon optik aynalar kullanılacak. Bu optik aynalar derin evrendeki galaksileri inceleyerek, Büyük Patlama sırasında ortaya çıkan fiziksel gücün boyutları çözmeye çalışacak.

Avrupa Uzay Ajansı yetkilileri 2019 yılında Athena görevi için yeni bir toplantı yapacak. Bu toplantıda, o zamanki teknoloji kullanılarak bir bütçe ve plan hazırlanacak. İlerleyen yıllarda da teleskobun inşaatına başlanacak.