Anasayfa Makale Sanal Ortamda Almanız Gereken Güvenlik Önlemleri

Sanal Ortamda Almanız Gereken Güvenlik Önlemleri

Cyber-Security-_sized

Sanal dünyanın tehlikeli sularında maddi ve manevi zarar görmek istemiyorsanız, bazı güvenlik önlemleri almanız şart

Password manager yazılımları kullanın

lastpass

Her ne kadar hafızanıza güveniyor olsanız da, özellikle bankacılık gibi hassas hesapların korunması için bu tip yazılımlar şart. Hesabınızı korumaya alacak kompleks şifreler oluşturup bu şifreleri hafızasında taşıyan bu yazılımlar, sadece kırılması zor şifreler üreterek hesaplarınızı koruna altına almıyor, aynı zamanda sizi şifre unutma sorunundan da kurtarıyor.

Bu tip şifre yazılımlarının bir diğer kullanışlı yanı ise, pek çoğunun çoklu platform desteğinin bulunması. Bu tip yazılımlara örnek olarak LastPass veya 1Password’u önerebiliriz.

VPN servislerini kullanın

vpn

VPN servisleri genel olarak erişime kapalı sitelere erişmek için kullanılsa da, güvenlik açısından bu servisler oldukça önemli faydalara sahip. Özellikle topluma açık kablosuz ağlara bağlandığınızda VPN servislerinin aktif olması, sizi pek çok istenmeyen hacker müdahalesinden koruyacaktır.

Her ne kadar bazı VPN servisleri ücretsiz tarifeler sunsa da, güvenliğinize önem veriyorsanız ücretli tarifeleri kullanmanızı öneririz.

Modeminizi tam anlamıyla şifreleyin

Kimi zaman modeminizi standart 8 haneli şifrelerle koruma altına almak işe yaramayabiliyor. Modeminizi tam anlamıyla koruma altına almak için yukarıda bahsettiğimiz şifre oluşturma yazılımlarından rastgele bir şifre oluşturup, aynı yazılımla bu şifreyi saklamak uygun bir yöntem olacaktır.

Ayrıca zaman zaman modeminizin kullanıcı adını değiştirmenizde yarar var.

Java’dan kurtulun

Java’nın bilgisayarların vazgeçilmezi olduğu dönemler artık geride kaldı. Artık çoğu websitesi ve uygulamayı Java olmadan çalıştırmak mümkün. Bu da elbette Java’dan kurtulmayı daha da kolay bir hale getiriyor.

Peki neden Java’dan kurtulmalısınız? Java, geçtiğimiz yıl büyük bir güvenlik skandalına imza atmış ve Amerikan hükumeti dahil pek çok kuruluş Java’daki güvenlik açığı sebebiyle kullanıcıların Java’dan kurtulmasını önermişti.

Anti-Virüs programlarının yanı sıra Anti-Malware programları da bulundurun

Her bilgisayar kullanıcısı, ücretsiz de olsa bir anti-virüs programına sahiptir. Ancak iş malware olduğu zaman yer yer ücretli anti-virüs programları bile afallayabiliyor. Bu sorundan muzdarip olmamak için ayrı bir anti-malware programı ile sisteminizi taratmanız gerekir. Örnek olarak Malwarebytes’ın ücretsiz Anti-Malware programına göz atabilirsiniz.

Özel bir kurtarma e-postası oluşturun

Pek çok hassas uygulamaya sahip servis, hesap bilgilerinin kaybedilmesi durumuna karşı sizden bir kurtarma e-postası ister. Böyle durumlarda yapacağınız en büyük hata, başka servislerle bağlantılı bir diğer aktif e-posta adresini kullanmak olur. Bilgisayar korsanlarının daisy-chain adını verdikleri bu açığa yakalanmamak için sıfırdan bir e-posta adresi oluşturun ve kurtarma aracı olarak bu e-posta adresini verin.