Anasayfa Haber Rusya’da Olan, Rusya’da Kalır!

Rusya’da Olan, Rusya’da Kalır!

rusya-bayrak

Rusya düzenleyeceği yeni yasa ile birlikte, kullanıcıların bilgilerinin kendi toprakları dışarısında barındırılmasını yasaklayacak.

Rus alt parlamentosundan yeni bir yasa çıkarılmaya hazırlanıyor. Yasaya göre Rus vatandaşların kişisel bilgilerini kaydeden web siteleri ve uygulamalar serverlarını ülke toprakları içerisinde kurmak zorunda. Yani Facebook, Google, Twitter kullanıcı bilgilerini kayıt altına alan büyük sitelerin, Rus topraklarında serverlar açması ya da kiralaması gerekiyor. Aynı şey yerel web siteleri için de geçerli. Yoksa bu siteler ülke içerisinde işlevsiz kalacak.

Bu yasaya göre ayrıca ülke içerisindeki serverlarda barındırılan kişisel bilgiler de dünyanın geri kalanına paylaşılmayacak. Yani Rusya’da olan her şey Rusya’da kalacak.

Yasanın arkasındaki gerçek sebep henüz bilinmiyor. Ancak son zamanlardaki skandallar ve siber saldırılar yüzünden Rusya, ulusal güvenliğini böyle sağlamaya çalışıyor olabilir. Geçtiğimiz ay içerisinde hükümet tarafından çıkarılan yasa ile birlikte blog sahiplerinin isimlerini, email adreslerini ve sitelerindeki trafik akışını bildirmeleri gereken bir yasa onaylandı. Ayrıca Başkan Putin’in yönlendirmesiyle, aşırı uç saldırgan sitelerin, blogların, sosyal medya platformlarının da kapatılmasına yönelik bir çalışma başlatıldı.

Geçtiğimiz Haziran başı ile birlikte Rus merkezli büyük firmaların Intel ya da AMD tabanlı işlemciye sahip teknolojik ürünleri almadığı ortaya çıkmıştı. Rus yetkililer batıya karşı modern bir duvar mı örmeye çalışıyor orası bilinmez ama, yerel olarak üretilen Baikal yongaları tercih edilecek.

Büyük ihtimalle bu yasa onaylanacak. Hazırlıklı olan siteler şimdiden çalışmaya başladı. Eylül 2016 itibariyle bu yasa yürürlülüğe girecek. O zamana kadar serverlarını ülke içerisine almayan sitelere ulaşılamayacak.

Görsek Kaynak: Shutterstock/Aleksandar Mijatovic