Anasayfa Haber Foxconn Robotları Devreye Sokuyor!

Foxconn Robotları Devreye Sokuyor!

irobot1

Çin’in en büyük firmalarından biri olan Foxconn, on bin adet yeni robotu devreye sokmaya hazırlanıyor.

Apple ürünlerini üretmesiyle tanınan Foxconn, uzun süredir üretim bandında otomasyona geçmek için çalışmalar yapıyordu. Halen üretimde insan gücünden faydalanan firmanın 1 milyonun üzerinde çalışanı bulunuyor. En son iPhone 6’nın üretimini yetiştirebilmek için 100,000 kişiyi daha işe alan Foxconn, bir yandan da işçi hakları ihlalleri suçlamaları ve işçi intiharlarıyla boğuşuyor. Foxconn yönetiminin robotları çok istemesinin en önemli sebebi de aslında bu arkası kesilmeyen skandallar.

Çin’de işçi maliyetlerinin çok düşük olması Çinli firmalar kadar bunlarda üretim yaptıran Batılı firmaların da işine geliyor. Ne var ki düşük hayat standartları ve kötü hayat şartları yüzünden sık sık toplu intiharlar, isyanlar, kavgalar yaşanıyor. Foxconn işte bu yüzden daha yüksek maliyetli olsa da robotları devreye sokmak istiyor. Bu robotların her biri 20,000 dolar maliyete sahipler, tabii ki uzun vadede bakım ve enerji ihtiyaçları da pek ucuz olmayacak. Sonuçta firmanın uzun vadede en azından 1 milyondan fazla robota ihtiyacı olacağı düşünülüyor.

Ancak robotların kesintisiz çalışabilmeleri, herhangi bir hak talebinde bulunmamaları ve özellikle de bunalıma girip topluca intihar ya da isyan etmemeleri Foxconn için en çekici özellikleri. Tabii 1 milyondan fazla insanın işsiz kalacak olması, ayrı bir konu. Otomasyon girişiminin sadece Foxconn ile sınırlı kalmayacağı bariz bir gerçek. Dünyanın en yoğun ve kalabalık nüfusuna sahip olan Çin’de, milyonlarca ailenin kısa süre içinde işsiz kalmasının ne gibi sonuçları olacağını tahmin etmek pek zor değil.