Anasayfa Haber Microsoft Windows’u Yeniden Şekillendiriyor

Microsoft Windows’u Yeniden Şekillendiriyor

Windows 8 Metro

Microsoft’un bir süredir farklı Windows sürümlerini yeniden şekillendirme planları olduğu biliniyordu.

Microsoft’un Windows 8 işletim sistemi halen 3 farklı sürümden oluşuyor; kişisel bilgisayarlar için Windows 8, ARM işlemcili tablet bilgisayarlar için Windows RT ve akıllı telefonlar için de Windows Phone 8. Ancak Windows 8 serileri çıktığından beri tüketiciden gelen tepkiler, firmayı bu konuda ciddi geliştirmeler yapmak zorunda bıraktı. Windows 8’e duyulan genel antipati, bu işletim sisteminde önümüzdeki günlerde ciddi değişimler getirecek.

Microsoft bu ciddi değişimleri Threshold adını verdikleri bir güncellemeyle gerçekleştirecek. Peki bu yeni dönemde ne farklı olacak? Her şeyden önce, Windows RT ve Windows Phone işletim sistemleri aynı çatı altında toplanacaklar. Ortaya çıkacak olan yeni mobil işletim sistemi her ikisinden de en arzulanan özellikleri bir araya getirecek. En önemli değişiklik ise bu yeni Windows Phone/RT 8 işletim sistemini kullanacak olan cihazlarda “masaüstü” görünümünün ortadan kalkacak olmasıdır. Küçük ekranlı tabletlerde zaten kullanışlı olmayan masaüstü görünümü tamamen kalkacak, yerini tamamen Modern arabirime bırakacak. Firmanın bu tabletlerde ihtiyaç duyulan dosya yöneticisi ve özel Office paketi üzerinde çalışması sürüyor. Bunlar da hazır olduğunda, Windows 8’in iki farklı mobil sürümü tamamen entegre olarak tek sürüme dönüşecek.

Benzer bir değişiklik bilgisayarlarımızda kullandığımız Windows 8 sürümleri için de geçerli olacak. Windows 8’in masaüstü versiyonunda, dokunmatik cihazlar için geliştirilmiş olan Modern arabirim bulunmayacak. Onun yerine, kullanıcıların yıllardır alıştığı klasik “masaüstü” görünümü devreye girecek. Tabii ki Başlat tuşu ve alt menüleri de buna göre yeniden düzenlenecek. Böylece Windows 8’in en büyük tepki alan yönlerinden biri olan dokunmatik arabirimden kurtulmuş olacağız. Kullanıcılar ilk günden beri buna alışamadılar ve aslında haksız da sayılmazlar. Küçük dokunmatik ekranlar için tasarlanmış olan Modern arabirim, büyük ekranlı masaüstü bilgisayarlarda pek işe yaramıyordu.