Anasayfa Haber TALOS’a Hollywood’un Eli Değecek!

TALOS’a Hollywood’un Eli Değecek!

power_armors

Amerikan Ordusu kişisel savaş zırhı üretebilmek için Hollywood profesyonellerinden yardım istedi.

Bir süre önce ABD başkanı Obama’nın bir konuşmasında şakayla karışık olarak değindiği “Iron Man” zırhı yapma projesi, aslında pek çok ordunun hayallerini süslüyor. Amerikan Ordusu da bu konuya para ayırıyor, ancak halen böyle bir projeyi gerçekleştirmek için aşılması gereken çok fazla teknolojik problem mevcut.

Bu konularda akıl danışılacak çok fazla otorite de mevcut değil, çünkü bugüne dek bilim-kurgu filmleri dışında çalışan bir robotik zırh üretebilen olmadı. Zaten bu gerçeği dikkate alan Pentagon generalleri, proje üzerinde çalışması için bir Hollywood firmasıyla anlaşmaya varmışlar. Legacy Effects adıyla bilinen özel efekt bürosu özellikle RoboCop ve Iron Man gibi filmlerde yaptıkları çalışmalarla tanınıyor.

Legacy Effects’in öncelikli sorunu gerçekten de insan vücuduna uyacak kalıpta zırhlar tasarlamak, işin teknoloji tarafı ise çok daha derin sorunları beraberinde getiriyor. En az üç farklı zırh prototipi üretilmesi gerekiyor, generaller bunlar arasında seçim yapacaklar. Ne var ki giyeni atışlardan ve çevre şartlarından bu kadar kapsamlı koruyacak bir zırhın, 200 kilodan aşağı olması pek mümkün görünmüyor. Şu ana dek üretilmiş olan motorize dış iskeletlerin hiçbiri bu kadar ek ağırlığı taşıyabilecek kapasitede değildi. Kaldı ki böyle bir zırhın servo motorlarını çalıştırmak için gereken enerjinin nasıl sağlanacağı da ayrı bir sorun.

Resmi adı TALOS olan proje için ABD Senatosu’ndan 10 milyon dolar bütçe ayrılmış, ancak çoğunun aksine bu projeye bütçe kısıtlaması da getirilmemiş. Çoğu yetkili bu miktarın böyle bir proje için yeterli olacağına inanmıyor, zaman geçtikçe TALOS’un da bir başka dipsiz masraf kapısı haline gelmesinden korkuyorlar. F-35 savaş uçağı projesinin Washington’da gün geçtikçe daha fazla tartışılan bir skandala dönüşmekte olması, TALOS gibi önünde büyük teknolojik engeller bulunan bir projeye de şüpheyle bakılmasına sebep oluyor.