Anasayfa Haber KGB’nin Sırları Ortaya Döküldü

KGB’nin Sırları Ortaya Döküldü

Binlerce gizli KGB dosyasından oluşan arşiv kamunun erişimine açıldı, ama KGB tarafından değil!

FBI tarafından dünyanın en büyük istihbarat hazinelerinden biri olarak tanımlanan Mitrokhin Dosyaları, İngiltere’deki Churcill Koleji Arşiv Merkezi tarafından kamunun erişimine açılıyor. Bu dosyalar KGB’nin kendi arşivleri dışındaki en büyük ikinci KGB dosyaları arşivi olarak biliniyor. KGB’nin kendi arşivlerine giriş yapmak pek mümkün değil, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra bile bu arşivler gizli kalmaya devam ediyor.

Mitrokhin Dosyaları’nın kaynağı, 1972 ve 1984 yılları arasında KGB baş arşivcisi olarak görev yapmış olan Vasiliy Mitrokhin. Ünlü istihbarat örgütünün neredeyse tüm gizli dosyalarına erişim yetkisi bulunan Mitrokhin, geçen yıllar içinde sisteme karşı duyduğu hoşnutsuzluğun büyümesiyle birlikte, bu dosyaları arşivlerden kaçırmaya başlamış. Seneler boyunca şifrelerini kırdığı binlerce dosyayı ayakkabı kutuları ve ceket ceplerinde arşiv binası dışına kaçıran Mitrokhin, bunları gizli bir yere gömmüş. Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra İngiltere’ye gelirken beraberinde bu dosyaları da getiren Mitrokhin, onları İngiliz istihbaratı ile paylaşmış.

Churchill Koleji tarafından arşivlenen dosyalara yakın zamana kadar erişim iznine sahip olan nadir insanlardan biri olan Christopher Andrew, bunlardan yola çıkarak iki de kitap yazmış. Andrew bu arşivlerin Sovyetler Birliği’nin Soğuk Savaş dönemi politikaları ve istihbarat çalışmalarına çok büyük ışık tuttuğunu belirtiyor. Dosyalarda Sovyetler’in gizli silah depolarından tutun da, Papa 2. John Paul hakkında toplanan gizli bilgilere dek her türden veri bulunuyor. Papa 2. John Paul özellikle Doğu Avrupa’daki anti-komünist örgütlenmelerde oynadığı rol nedeniyle Sovyetler Birliği’nin ilgi alanındaki isimlerden biriydi.