Anasayfa Haber iPhone 6’nın Safir Ekranı Ne Kadar Güçlü?

iPhone 6’nın Safir Ekranı Ne Kadar Güçlü?

iphone-6-safir-ekran

Apple yeni amiral telefonunda kullanacağı safir ekran teknolojisi sandığımız kadar güçlü olmayabilir.

Birkaç hafta önce iPhone 6′nın Safir Ekranı Beklenenden Daha Güçlü Çıktı! başlıklı haberi sitemize taşımıştık. Markus Brownlee isimli YouTube kullanıcısı, yeni safir ekran üzerinde hunharca testlerde bulunmuştu. Safir ekran anahtar ve bıçak testlerinden başarıyla çıkmıştı. Bükme ve eğme gibi zorlu testlerde de ne kadar dayanıklı olduğunu kanıtlamıştı. Ancak safir ekran sanıldığı kadar yok edilemez değil!

Markus Brownlee, aynı ekranla ikinci bir teste girişiyor. Bu sefer Mohs ölçeği adı verilen bir listeden yardım alıyor. Mohs ölçeğine göre her maddenin bir dayanıklılık puanı var. Örneğin, kuvars taşının bu listeye göre puanı 7. Bu puanın altındaki maddeler kuvarsın üzerinde çizik ya da delik açamıyor. Ama 7 puanının üstündeki maddeler kuvarsa zarar veriyor.

Piyasada hali hazırda bulunan Gorilla Glass teknolojisinin bu listedeki yeri 6.8. Yani 5.5 puana sahip olan çelik bıçak, Gorilla Glass üzerinde çizik açamıyor. Brownlee bu listeden yardım alarak 7.0 değerindeki safir ekran üzerinde odun ve metal zımpara kağıdı kullanıyor.

Zımpara kağıtları safir ekran üzerinde çiziklere yol açıyor. Bu da ekranın %100 safir olmadığının kanıtı. Öte yandan Touch ID butonu üzerinde hiçbir çizik açılmıyor. Bu da demek oluyor ki, Touch ID ekrandan daha dayanıklı ve daha saf maddeler içeriyor.

Test sırasındaki zımpara kağıdı testi size biraz aşırı kaçmış olabilir. Sonuçta kimse kalkıp da günlük hayatta zımpara kağıdını durduk yere telefon ekranı üzerinde kullanmayacak. Ancak bu test sayesinde, safir ekranın yok edilemez olduğu gerçeği yalanlanmış oluyor. Apple yeni ekranın belli oranda safir ve geri kalanında cam alaşımı kullanmış.

İsterseniz Markus Brownlee’nin videosuna göz atarak son kararı siz verin.