Anasayfa Haber Microsoft, Tek Windows Hayal Ediyor!

Microsoft, Tek Windows Hayal Ediyor!

satya-nadella

Microsoft’un yeni CEO’su Satya Nadella’nın açıklamaları, Windows’un geleceğini çok yakından ilgilendiriyor.

Geçtiğimiz gün yapılan bir toplantıda, Microsoft’un geçtiğimiz mali çeyrekteki rakamlarından çok daha fazlası açıklandı. Şirketin yeni CEO’su Satya Nadella, yıllardır eski CEO Steve Ballmer tarafından yürütülen politikaların tam tersine bir yön izlemekte olduklarının altını çizdi. Ballmer yönetimindeki Microsoft, şirketin en önemli ürünü olan Windows işletim sisteminin farklı platformlar için farklı versiyonlar halinde geliştirilmesine odaklanmıştı. Bu bağlamda şirket içinde farklı Windows sürümleri için çalışan farklı geliştirme ekipleri bulunuyordu.

Ancak Nadella önderliğindeki Microsoft bunun tam tersi bir geliştirme politikası izlemeye başlamış bulunuyor. Halen piyasada üç farklı Windows işletim sistemi var; PC için Windows 8, ARM işlemcili tabletler için Windows RT ve akıllı telefonlar için Windows Phone 8. Microsoft yakın gelecekte tüm bunları tek bir Windows haline getirmeyi planlıyor. Bu yeni Windows hangi cihaza kurulursa kurulsun donanımla uyumlu olacak, arabirimini ve diğer özelliklerini hedef cihazın yeteneklerine göre ayarlayacak. En önemlisi de Windows için yazılmış bir uygulama, istisnasız tüm cihazlarda çalışacak.

Microsoft’un bu girişimi tabii ki benzersiz değil, son zamanlarda Google da Android L ile bu yöne gitmekte olduğunu açıkça gösterdi. Tüm cihazlarla uyumlu bir işletim sistemi geliştirmek eskiden beri teknoloji firmalarının en büyük hayallerinden biri. Ne var ki bunun bugüne dek net biçimde gerçekleşmemiş olması da sebepsiz değil. Çok farklı donanımlar üzerinde çalışacak tek bir işletim sistemi yapmak, sanıldığı kadar basit değil. Uyumluluk problemleri çoğu zaman uygulama geliştiricilerin altından kalkamayacağı kadar büyük sorunlar yaratıyor.

Burada en basit örnek bir oyun yapmak. 5 inç ekranlı bir telefonun grafik işlemci kapasitesi, enerji tüketimi ve çözünürlük desteği gibi teknik unsurlar, modern bir PC ile çok büyük fark gösteriyor. Mesela kontrol arabirimleri arasındaki uçurum çok büyük. PC üzerinde klavye ve fare kombinasyonuna göre tasarlanmış bir oyun, 10 inçlik bir tablette oynaması imkansız bir ucubeye dönüşebiliyor. Uygulama geliştiricileri için tüm platformlarda çalışan bir işletim sistemi büyük avantaj gibi görünse de, pratikte tüm bu sorunların nasıl aşılacağı pek açıklığa kavuşmuş değil.