Anasayfa Makale Internet Üzerinde Yayılan 5 Yalan Haber

Internet Üzerinde Yayılan 5 Yalan Haber

if-its-on-the-internet-it-must-be-true

Internet ortamında duyduğunuz her şeye inanmayın, derler. İşte Internet alemindeki yanlış anlamalar ve efsaneler.

Eğer daha önceden 9GAG, Reddit gibi sitelerde zaman geçirdiyseniz, Internet’te yayılan her habere balıklama atlayan insanları iğnelemek için kullanılan “It’s on the Internet, so it must be true” (Internet yazıyorsa, gerçektir!) lafını duymuşsunuzdur. Bu yazımızda, Internet üzerinden yayılan gerçek dışı haberlerden bazılarını göreceksiniz.

Samsung Apple’a bozuk para ile ödeme yapmadı

samsung bozuk para

İki sene önceki patent davası nedeniyle Samsung’un, Apple’a 1 milyar dolarlık telif ücreti ödemesi, gündemi sarsan olaylardan biri olmuştu. O sıralar ortada dolaşan bir söylenti ise Samsung’un bu miktarı tırlar dolusu bozuk parayla ödediği idi. Ancak işin doğrusu sonradan ortaya çıktı. Samsung, 1 milyar doları gayet normal bir şekilde ödemişti.

Google Earth kayıp bir kadının bulunmasını sağlamadı

woman-stranded-on-island-7-years-saved-by-google-maps-wide

Google Earth’ün yapabildiği pek çok şey var, ancak kayıp insanları bulmak bu yeteneklerden biri değil. Bu konu ile ilgili Internet’te dolaşan bir habere göre Google Earth, ıssız bir çöl bölgesinde 7 yıldır kayıp olan kadını SOS yazısı sayesinde bulmuştu. Ancak bu haberin sahte olduğu kısa sürede anlaşıldı.

Telefonlarınız sizin için yumurta kızartamaz

phone egg

Cep telefonlarının yan etkileri yıllardır tartışılan bir konu. Kimi zaman kalp hastalıklarına neden olduğu iddia edilen cep telefonları, kimi zaman da yüksek radyoaktivite yaymakla suçlanıyor. Bu bilgilerin doğru olup olmaması bir yana, cep telefonlarının yapamadığına emin olduğumuz bir şey var; yumurta kızartmak.

Geçtiğimiz yıllarda YouTube’a yüklenen bir videoda bir adamın birden fazla telefonu bir tavanın etrafına dizip yumurta kızarttığı görülüyordu. Diğer bütün mitler gibi bu da sahte.

Xbox One için üç kişiyi bıçaklayan bir kadın yok

xboxone

Xbox One’ın piyasaya sürülüşünden bu yana pek çok olay yaşandı. 2014’e girdik, Brezilya 7 gol yedi ve Metallica İstanbul’da konser verdi. Ancak bu süre zarfı içerisinde gerçekleşen hiçbir olay, bir kadının mağaza stoklarında bulunan son Xbox One için üç kişiyi bıçakladığı haberi kadar sahte değildi.

Internet üzerinden içerik aramayı Google icat etmedi

archie_search_box

Google gündelik hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Ancak Google’ı överken dozajı ayarlamakta fayda var. Sanılanın aksine Internet’te araştırma yapmamızı sağlayan ilk araç Google değildi. Bu amaçla geliştirilen ilk araç, 1990 yılında McGill Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirildi. İsmi ise Archie idi.