Anasayfa Makale Merakla Beklediğimiz 4 Yeni Teknoloji

Merakla Beklediğimiz 4 Yeni Teknoloji

Gelmesini merakla beklediğimiz bazı teknolojiler var ki, bilgisayar dünyasında ciddi değişikliklere yol açabilirler.

Yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve tüketiciye sunulacak kadar olgunlaşması, hem zaman, hem de para gerektiren bir iş. Kaldı ki her yeni teknoloji piyasada ilgi görmeyebiliyor. Üreticiler bir anlamda yeni teknolojilere yatırım yaparken, değişen oranlarda risk alıyorlar. Hatta bazen bu risk öyle yükseliyor ki, iş tam bir kumara dönüşebiliyor! Bununla birlikte, son tüketici olarak gelmesini beklediğimiz bazı yeni teknolojiler var ki, bize sağlayacakları kolaylığın hayalini kurmak bile bizi heyecanlandırmaya yetiyor. İşte bunlardan bazılarını sizin için aşağıda sıraladık.

intelwireless

Intel’in Kablosuz PC Standartı

Intel, 2016 yılına geldiğimizde tamamen kablosuz bilgisayarlarla çalışıyor olacağımızı hayal ediyor ve bunun için gereken teknolojileri piyasaya kabul ettirmeye çalışıyor. Burada hem veri iletimi, hem de enerji aktarımını kablosuz olarak yapan bilgisayarlardan bahsediyoruz. Bu sayede kasa, klavye, ekran ve daha bir sürü donanım arasındaki kablo karmaşası tamamen ortadan kalkacak. Ayrıca herhangi bir ekranı monitör olarak kullanmak mümkün olacak.

Tabii bu yeni bir hayal değil, o yüzden de gözden kaçan küçük bir detay var. Tablet ve telefonları bir kenara bıraksak bile, gittikçe daha hafif ve ince hale gelen dizüstüler aslında yavaş yavaş da olsa nispeten hantal olan masaüstü ve hepsi-bir-arada bilgisayarların pazarını eritiyor. Kaldı ki kablosuz veri ve enerji aktarımı sıradan bir masaüstü maliyetini çok yükseltirse, insanlar tercihlerini kablolardan yana kullanabilirler!

usb-c

USB 3.1 Standartı

USB 3.0 bağlantı hızı şüphesiz USB 2.0 ile kıyaslanmayacak kadar hızlı, ancak USB 3.1 çok daha hızlı olacak. Hatta bazılarına göre Apple’ın hızlı ama pahalı Thunderbolt bağlantı standardıyla rahatlıkla yarışabilecek! Bunun da ötesinde, USB 3.1 destekli cihazlarda C tipi (USB-Type-C) bağlantı portuna yer verilecek. Bu portun en önemli özelliği simetrik bir yapıda olması, yani her seferinde ters mi, düz mü takıyoruz diye debelenmek zorunda kalmayacağız!

Tabii C tipi bağlantı portunun bir de kötü yanı var, geriye dönük uyumluluk söz konusu değil! Yani daha eski USB 2.0 ya da USB 3.0 cihazlarınızı USB 3.1 portuna bağlamak için yanımızda ara adaptörler gezdirmek zorunda kalacağız. Bu da demektir ki, sahip olduğumuz tüm cihazlar USB 3.1 standardına uyana dek, yine o portu ters mi taktık, düz mü taktık ızdırabı sürecek demektir!

dizüstüşarj

Evrensel Dizüstü Şarj Adaptörü

Elektronik cihaz üreticileri, Avrupa Birliği’nin ısrarlarıyla biraz geç de olsa tablet ve telefonlarda USB temelli bir ortak şarj adaptörü standardı yakalamayı başardılar. Ne var ki dizüstü bilgisayarlardaki farklı şarj adaptörleri sorunu hala devam ediyor. Uluslararası Elektroteknik Komisyonu bu yıl sonunda bu sorunu çözmeye yönelik bir şartname yayınlayacak. Böylece yakın bir zamanda tüm dizüstü bilgisayarlarda tek tik şarj aletine geçilmesi gündeme gelecek. Bu yeni cihaz bir ihtimal diğer mobil cihazlardaki gibi USB tabanlı olabilir. Eğer bu gerçekleşirse, dizüstü bilgisayarın yanında şarj taşıma mecburiyetimiz biraz olsun azalabilir. Sonuçta herkes aynı şarj adaptörünü kullanıyorsa, neden devamlı yanımızda taşıyalım ki?

Fakat pratikte bunun nasıl gerçekleşeceğine dair kafamızda bazı soru işaretleri de yok değil. Belki USB 3.0 portu üzerinden şarj nispeten az güç çeken Ultrabook gibi cihazları çalıştırmak için yeterli olabilir. Ama tüm dizüstüler aynı miktarda güç çekmiyor. Yüksek performanslı oyun dizüstülerinin tuğla gibi adaptörlere sahip olması sebepsiz değil. Doğrusu Komisyon bu engeli nasıl aşacak ve herkesin işini görecek bir standart belirleyecek, merak ediyoruz.

micronhafıza

Micron Hafıza Küpleri

Bilgisayar dünyası 2009’dan beri DDR3 belleklerle idare ediyor, ancak çok yakında daha hızlı ve verimli DDR4 bellekler piyasaya çıkmaya başlayacak. Öte yandan, Micron firması tarafından geliştirilen “hafıza küpleri” için de aynı şey söylenebilir, 2015 itibariyle bunları yüksek güçlü sunucu ve iş istasyonlarında görmeye başlayacağız. Tabii ki fiyatları pek ucuz değil, ancak normal RAM modüllerinin aksine üst üste yığılabilir bir yapıda olmaları onları çok özel kılıyor. Bir Micron hafıza küpü standart DDR3 bellekle kıyaslandığında 15 kat daha fazla bant genişliği ve %70 oranında enerji tasarrufu sağlıyor! Üretim maliyetleri düştükçe son tüketicinin masa ve dizüstü bilgisayarlarında boy göstermeye başlamaları kaçınılmaz olacaktır.

Ancak burada akıla hemen şu soru geliyor; piyasada hem DDR4 bellekler, hem de Micron hafıza küpleri kullanılmaya başlarsa, bu durum firmalar arasında yeni bir teknoloji savaşına yol açmaz mı? Geçmişte bu tür savaşlar çok yaşanmıştı. RDRAM’e karşı DDR, HD-DVD’ye karşı Blu-ray ve daha bir sürü benzer örnek tarihin tozlu sayfalarını dolduruyor. Bu tür teknolojik standart savaşları sırf onlara yatırım yapan firmaları zarara uğratmakla kalmıyor. Cebindeki kısıtlı bütçeyle birini seçmek zorunda kalan son tüketici için de genellikle sonuç pek faydalı olmuyor.