Anasayfa Haber Baidu, Google’ın İzinden Gidiyor

Baidu, Google’ın İzinden Gidiyor

otonom-araçlar

Çin’in Google’ı olarak kabul edilen Baidu, teknoloji geliştirme konusunda da benzer adımlar atıyor.

Çin’in dışarıya hayli kapalı olan ve kendi iç dinamiklerine sahip olan internet yapısı, dünyada hüküm süren internet servislerinin Çin yapısı versiyonlarını da doğuruyor. Tabii bu hizmetlerin hepsi ya devlet kontrolünde ya da devlet onayıyla kurulmuş ve gözetim altındaki ürünler. Baidu da benzer bir şirket, Çin’in en büyük arama motoru olan hizmetin yapılanması ve çalışması Batılı rakibi olan Google ile büyük benzerlikler gösteriyor.

Bu yüzden Baidu sadece internet arama motorundan ibaret değil, aynı zamanda bir yazılım ve teknoloji geliştirme firması olarak da çalışıyor. Google tarafından üzerinde çalışılan teknolojilerin benzerleri, Baidu tarafından da masaya yatırılmış durumda. Tabii bu teknolojilerin askeri amaçlı olanları hakkında dışarıya pek bilgi çıkmıyor. Ancak sivil amaçlı olanlar sık sık basında yer alıyor.

Bunlardan biri de Google’ın geliştirmekte olduğu sürücüsüz otonom araçlar projesine benzer bir çalışma. Baidu yöneticilerinden biri olan Kai Yu tarafından yapılan bir açıklamaya göre, firma ciddi biçimde yüksek otonomiye sahip araçlar üzerinde çalışıyor. Detayları ya da halka arz tarihi üzerine pek bilgi bulunmayan bu projeye göre, Baidu tarafından geliştirilecek otonom araçların sürücü üzerindeki yükü azaltması amaçlanıyor.

Google araçlarının ileride tamamen otonom olmaları ve hatta kontrolü sürücüden tamamen almaları söz konusu olabilecek. Baidu ise araçlarda sürücü kontrollerinin kaldırılmayacağı, ancak kazaları olabildiğince azaltacak bir sistem üzerinde çalışıyor. Çin’deki araç sayısının artışı ve trafik probleminin gün geçtikçe büyümesi araç trafiğini hayli olumsuz etkiliyor. Kısmen de olsa otonom çalışabilen araçların bu soruna ciddi bir çözüm olabileceği düşünülüyor.