ASUS’un geliştirdiği DSL-AC68U modem, Router firmanın ağ ürünlerindeki yeni amiral gemisi. Bu incelemede fiberden ADSL’e bağlantı seçeneklerine, yeni AC standardının sunduğu hıza ve diğer detaylara yakından bakıyoruz…
- 00:10 – DSL AC68U: Yeni amiral gemisi daha önceki N66U modelinin ve AC750 Router’ın özelliklerini kendisinde topluyor. Hem modem, hem Router.
- 01:00 – 1900 Mbps ile yüksek hız, peki kullanıcılar neler yapabilir, hangi kullanıcılara yönelik bir ürün?
- 01:20 – ADSL türleri ve desteklediği standartlar.
- 02:15 – Fiber internet desteği.
- 04:10 – Uydunet, Kablonet kullananlar ne yapacak?
- 04:35 – Ev içi kullanım.
- 05:00 – Evde internetin çekmediği yerlerde Router kullanımı.
- 05:25 – 802.11 AC en önemli özellikler arasında yer alıyor. Teorik hızı 1900 Mbps.
- 05:55 – USB 3.0 Desteği ve USB desteğinin kullanımı.
- 06:45 – 3G 4G Modem ve yazıcı desteği.
- 08:10 – AICloud ile kendi bulutunuzu kurmanın avantajı; ev ve ofis kullanım senaryoları.
- 09:00 – Arabirim modern ve kullanımı kolay.
- 09:15 – Torrent, FPT, NZB ve Emule desteği var.
- 09:45 – Torrent yasal mıdır? Yasal kullanımı.
- 10:07 – Ebeveyn ve misafir ağı, çocukların erişim saatlerini ve erişebilecekleri siteleri kısıtlama. Kurumsal olarak iş yerinde Facebook gibi siteleri engelleme.
- 11:00 – DSL-AC68U modem/Router’ı kutusundan çıkartıyoruz. Temel özellikler.
- 12:39 – Kutu içeriği.
- 13:46 – Üç adet anteni takıyoruz, değiştirilebilir antenler ASUS’un AIRadar teknolojisi ile bağlı cihazlara göre sinyali ayarlayıp güçlendirebiliyor.
- 14:25 – Arka portlar, tuşlar ve tasarım.
- 15:55 – WPS tuşu, WiFi Protected Setup ile yazıcıyı bağlamak. WiFi açma kapatma tuşu.
- 16:43 – Ön tarafında tasarımına bakıyoruz, değerlendiriyoruz.
- 17:37 – Ön ışıklar ve işlevleri.
- 18:11 – DLS-AC68U‘yu bağlıyoruz. Ethernet ile modemi bağladık, şu an Router modunda kullanarak N destekli bilgisayarımızdan kablosuz olarak bağlanarak bir hız testi yapıyoruz.
- 19:29 – Router modunda diğer modeme bağlanmak. Sadece DSL-AC68U’yu bağlarsanız aramanıza gerek yok, direkt kendi arayüzü karşınıza çıkacak.
- 20:45 – N Standardında 72 Mbps ile modeme bağlandık. 100 Mbps internetimizi bu hız ile ancak 47 Mbps olarak kullanabiliyoruz.
- 21:29 – Modemi tek başına bağladık ve ayarlardan 5 GHz‘i aktive edeceğiz. Zaten iki adet WiFi ağ olduğunu görüyoruz, ayarları kaydettik çıktık ama 5GHz’yi göremiyoruz çünkü dizüstü bilgisayarımızda 5GHz desteği yok. Pes etmeyeceğiz birazdan geri döneceğiz.
- 22:45 – Modem özelliklerine ve arayüzüne bakıyoruz.
- 23:10 – VPN ayarları ile kendi ev ağınızı kurmak ve uzaktan erişmek mümkün. Firewall var, oyunlarda ihtiyaç duyarsanız kapatabilirsiniz.
- 23:40 – Telnet ile uzaktan erişim imkanı.
- 24:00 – Firmware Update yapmak.
- 24:15 – Sorun giderme için sistem kayıtlarını bulma.
- 24:30 – Network Tools ile ağ analizi imkanı.
- 24:40 – Wake on Lan ile açma.
- 25:05 – Bağlı cihazları görme, misafir ağını ayarlama.
- 25:25 – Traffic Manager ile QoS ayarı yaparak paylaşımlı internette kendi bilgisayarınıza öncelik atayabilir, başkalarının bağlantısını kısabilirsiniz.
- 26:00 – Paylaşılan internet bağlantılarında kimin ne kadar kota tükettiğini görebilirsiniz.
- 26:20 – Sinyal gücünü ve kalitesini görmek mümkün.
- 26:30 – Bahsettiğimiz ebeveyn kontrolü ayarları ve erişim saatlerini belirli cihazlar için ksıtılama.
- 26:55 – USB Application ile 3G’den Time Machine’e, yazıcılardan, Download Master’a sayısız özellik.
- 27:30 – ASUS AICloud.
- 28:18 – Dizüstü bilgisayarımıza ASUS’un AC destekli kablosuz ağ adaptörünü takarak AC hız testi yapacağız ve N standardı ile karşılaştıracağız.
- 28:50 – Kablosuz bağlandığımızı detaylı bir şekilde gösteriyoruz. USB AC50 adaptör ile bağlandığımızı görebilirsiniz.
- 29:15 – 435 Mbps ile kablosuz bağlandık. Şimdi bir hız testi yapacağız. 93 Mbps hız internet hızımızı tam olarak aldık. Zira 100 Mbps internetimiz tam 100 Mbps vermiyor.
- 31:00 – Direkt Ethernet takarak karşılaştırma testi yapıyoruz. Bu sefer 96 Mbps gördük ancak belirttiğimiz gibi testler arasında da zaman farkı var. Aralarında neredeyse hiç fark yok. Ping süresi bu testte yüzde 10 daha kötü çıkıyor, bunu da anlık ölçüm farkına bağlıyoruz.
- 32:50 – Sonuç değerlendirme. DSL-AC68U‘nun çift işlemcisi, Broadcom’un ARMV7 mimarili Northstar Prototype işlemci dikkat çekiyor. Yeni bir teknoloji. Bellekler, işletim sistemi ve diğer teknik özellikleri sıralıyoruz. En önemli özellik Broadcom Turbo QAM teknolojisi. Bu teknik özelliklerin sağladıkları.
- 35:15 – Artılar ve eksiler, USB 3.0 portunun sadece bir tane olması dışında zayıf bir yönü bulunmuyor. Her türlü bağlantıyı desteklemesi ve sunduğu hız, güç DSL-AC68U‘nun Editör’ün Seçimi olmasını sağlıyor.
Ürünün Türkiye fiyatı incelememiz yayınlandığı zaman 499 TL ile 500 TL altında yer alıyor. Ucuz değil ancak özellikleri ile fiyatını hakediyor.
Usb sıkıntısı çoklayıcı ile çözülür diye tahmin ediyorum. Yoksa çok büyük bir eksiklik gerçekten. içinde linux olduğuna göre çoklayıcı tanımalı bence.
Biz de öyle düşündük lakin bu konuda kesin bir bilgi yok.
Deneyip yorumlara ekleme şansınız yok mu?
çoklayıcı ile çalışıyor denedim
Deneyip yorumlara ekleme şansınız yok mu?
Sihirbazlar gibi bir ordan bi burdan kutu çıkarıyorsunuz :D
Elde hazır varken neden görsel anlatmayalım dedik :)
Arayüzün Türkçe dil desteğinden bahsetmediniz. RT-AC56U kullanmaktayım ve bazı yerler hariç Türkçeleştirme yapılmış durumda.
Arayüzün Türkçe dil desteğinden bahsetmediniz. RT-AC56U kullanmaktayım ve bazı yerler hariç Türkçeleştirme yapılmış durumda.
ASUS ürünlere Türkçe arayüz desteği sağlıyor, DSL N66U’da ve AC65U’da olduğu gibi DSL AC68U’da da Türkçe desteği mevcut.
tebrikler çok güzel inceleme ama cihaz malesef birçok standart kullanıcı için hala çok pahalı. keşke airties 5760’ı da inceleme durumunuz olsaydı. 802.11ac li airties 5760 nispeten daha uygun fiyatlı bir ürün.
DSL-AC68U 5760ı havada karada tokatlıyor, aşağıdaki arkadaş incelemiş 5760 10Mb basamazken DSL-AC68U 30Mb basıyor ki kullanılan adaptör usb2.0 olduğu için tıkanmış yoksa internetteki testlere göre asus 60mb+ kablosuz basabiliyor
Cihazın arkasındaki portlarda WAN portunu göremedim? (4 tane sarı Ethernet portu LAN değil mi yoksa?
sanırım orayı kacırmısın orada 2 ın 1 yanı WAN+LAN VAR.
bu modemmı yoksa bır bılgısayarmı anlamadım bu kadar perfomans ne ıcın gerklı tukıyedekı ve azerbaycandakı ınternet hızları bellı hatta turkıyede ınternet daha gelısmıs,
Dakika 2:40’ta Skype’den mesaj gelmiş :D
Merhaba. Anten güçleri konuşuldu mu yoksa ben mi es geçtim? 5 ghz ve 2.4 ghz antenlerin kaç dbi olduğu gerek asus tr de gerekse asus globalde belirtilmemiş. Keşke modem ile mesafe/sinyal/veri testi de yapsaydınız. En dandik modem bile laptopun dibinde “full” çeker.
Çekim gücü demişken şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Genelde dual modemlerde 2,4 ghz antenler modem içinde gömülü olduğu ve 5 ghz antenlere göre dbi ları daha düşük olduğu için çekim gücü klasik antenli modemlere göre daha az olabiliyor. Hatta bazı kullanıcılar “200 liraya aldığım modem eski 70 liralık modemden daha az sinyal veriyor” şeklinde yorum yapabiliyor. Umarım bu modemde bu sorun yoktur. 5 ghz antenler gibi 2.4 ghz antenlerin de harici olması daha iyi olurdu sanırım. Modemde 6 antenin yaratacağı estetik görünüm sinyal feşisti yurdum insanı için pek sorun olmaz :)
Bir diğer konu böylesi mükemmel ağ aygıtlarına niçin hdmi girişi yapmazlar, anlamak mümkün değil. Kablosuz görüntü aktarımı için bundan daha iyisi bulunamaz.
merhaba ali bey ben ttnet adsl2 kullanıcısıyım ve tplınk td864w modem rauterım war 300mb desteği war görünüyor ama laptopumda 150 mb le bağlanabiliyorum (modemın yanında bile) onlıne oyunlarda cok fazla pıng oluyor bu yukarıda ınceledıgınız modem bana uygunmudur yanı ttnet kullanıcısı olarak bu modemı kullanabılırmıyım ? sorumu cevaplarsanız cok memnun olurum şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar…
Merhabalar bu üründe güncel olarak IPTV sorunu mevcut.Tivibu bağlanamıyor bütün ayarları yapıldığı halde.Sanırım birşeyi gözden kaçırıyorum.Telekomun kendi verdiği tp link modemde görüntü alıyorum fakat ac68uya geldiği zaman Tivibu kutusu IP almasına rağmen yanıt veremiyor internetide alamıyor arayüzünde kurcalamadığım yer kalmadı.Asus modemlerde genel sorun diye forumlarda yazıyor eğer bir çözümünüz varsa çok teşekkür ederim şimdiden.