Anasayfa Haber Google’dan Yeni Android Geliyor

Google’dan Yeni Android Geliyor

project-ara

Google yeni bir Android sürümü üzerinde çalışıyor ama bu yeni sürüm sandığınız gibi Android L değil!

Google yeni bir Android işletim sistemi sürümü geliştirebilmek için Linaro ile işbirliğine girdi. Linaro, açık kaynak yazılım geliştiren bir organizasyon. Ancak bu projenin maksadı Android L ya da ondan sonra gelmesi muhtemel sürümler üzerinde çalışmak değil. Maksat bir süre önce Google tarafından duyurulan Project Ara için uygun bir Android işletim sistemi geliştirmek.

Project Ara’nın ne olduğunu bilmeyenler için kısaca özetleyelim. Ana fikri bağımsız bir tasarımcı tarafından ortaya atılan Project Ara, Google’ın ilgisini çekince firmanın desteğiyle gerçeğe dönüşme yoluna girdi. Bu projenin amacı kullanıcının isteğine göre yapısı değiştirilebilecek modüler telefonlar üretebilmek. Telefonun ana kasa ve ekranı 50 dolar fiyat etiketiyle satılacak. Bunu aldıktan sonra diğer parçalara kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda kendiniz karar verecek ve satın alıp lego gibi cihazınıza takacaksınız.

Bu cihaz doğal olarak hayli fazla parçadan oluşacak. Farklı işlemciler, kameralar, bataryalar derken liste uzayıp gidiyor. Tüm bu parçalar birbirlerine özel portlarla bağlanacaklar. Ne var ki fiziksel bağlantıyı sağlamak işin sadece bir tarafını oluşturuyor. Bir de yazılımsal taraf var. Ara telefonları haliyle Android işletim sistemine sahip olacaklar ama standart Android sürümlerini böyle bir cihazda düzgün çalıştırmak mümkün değil.

Her şeyden önce cihazın takılan ve çıkarılan tüm donanımları doğru olarak algılaması ve kontrol edebilmesi gerekiyor. Ayrıca zaman içinde yeni parçalar üretilip satışa sunuldukça, işletim sisteminin bunları da tanıyacak kadar esnek olması lazım. Bunun da ötesinde, işletim sisteminin tüketiciye sunulacak en düşük seviye parçalarda bile, mesela işlemci ve RAM, düzgün çalışabilmesi gerekiyor. Tüm bunları yapabilecek bir Android sürümü oluşturmak ve geliştirmek Google için bile kolay değil. Ayrıca Project Ara için verilen çıkış tarihi 2015, yani mühendisler için çok fazla zaman kalmadı.