Anasayfa Haber Xiaomi Telefonlar Casusluk Mu Yapıyor?

Xiaomi Telefonlar Casusluk Mu Yapıyor?

Xiaomi marka telefonların Çin devleti hesabına veri topladığına dair ciddi iddialar var.

Xiaomi markası ülkemizde pek bilinmese de, Çin ve diğer pek çok Asya ülkesinde fiyat-performans açısından çok iddialı telefonlar üreten bir firmadır. Hayli yüksek teknik özelliklere sahip telefonları rakip markalardan çok daha ucuza satan Xiaomi, satışlarını haftada sadece beş dakika açık kalan kendi web sitesi üzerinden yapıyor. Bu beş dakikalık süre içinde de genellikle 100,000 telefonluk stoğu eritmeyi başarıyorlar!

Ne var ki Hong Kong’da yaşayan bir kullanıcının iddialarına göre Xiaomi telefonlar aslında göründüklerinden biraz daha fazlasını yapıyor olabilirler. Kenny Li adlı kullanıcının raporuna göre, kullanmakta olduğu Xiaomi Redmi Note marka telefon herhangi bir kullanıcı onayı almaksızın Çin’deki bir sunucuya veri gönderiyor. Telefon bu veri alışverişini sadece Wi-Fi üzerinden bağlıyken yapıyor ve bağlandığı adresin de Çin’deki Bilgi Endüstrileri Bakanlığı adına kayıtlı olduğu görünüyor.

xiaomi_rapor
Kullanıcı Kenny Li tarafından yayınlanan veri aktarım raporu ekran görüntüsü.

Telefon bu veriyi göndermek için herhangi bir izin istemiyor ve bulut yedekleme seçenekleri kapatıldığında bile işlemi yapmaya devam ediyor. Telefonun gönderdiği veriler kısa mesajlardan çekilen fotolara kadar her türden bilgiyi kapsıyor. Kenny Li’nin bildirdiğine göre, telefon tamamen formatlanıp sıfırdan yeni bir Android ROM’u kurulduğunda bile veri gönderme işlemi devam ediyor. Bu da veri gönderme işleminin donanıma gömülü ve silinmeyen bir programla yapılmakta olduğu izlenimini bırakıyor.

Xiaomi markasının Çin, Hindistan, Hong Kong ve diğer bölge ülkelerinde, hem de rakipleriyle kıyaslanamayacak kadar düşük fiyatlarla satılıyor olması, bu iddia ışığında çok daha farklı bir renge bürünüyor. Çin tarafından sponsorluğu yapılan ve bölgeden veri toplamak için yürütülen geniş çaplı bir casusluk operasyonu ihtimali ortaya çıkıyor.