Anasayfa Haber Microsoft Neden Samsung’u Dava Ediyor?

Microsoft Neden Samsung’u Dava Ediyor?

Microsoft Logo

Microsoft’un Samsung’a dava açmasının arkasındaki sebep nedir?

Samsung ve Apple arasında sürüp giden davalara alışmıştık, ancak birdenbire Microsoft’un da kalkıp Güney Koreli endüstri devine dava açması hayli şaşkınlık yarattı. İşin detaylarını bilmeyenler için bu durum, zaten satışları düşmeye başlamış olan Samsung’a, hazır fırsatı yakalamışken bir darbe de Microsoft’un vurmaya kalkması olarak algılanabilir. Ve kimbilir, belki sebeplerden biri de budur. Ancak dava sebebini öğrendiğinizde, sebebin her zamanki unsur olduğunu anlayacaksınız; para. Hem de hayli çok para!

Microsoft çok ciddi sayıda teknoloji patentine sahip bir firma, haliyle teknoloji dünyasındaki pek çok rakibi aslında her yıl bu patentlerden faydalanmak için şirkete çok ciddi para ödüyorlar. Bu patentlerin ne oldukları yakın zamana kadar gizli tutuluyordu, ancak geçenlerde bir Çin sitesinde Microsoft’a para kazandıran özel patentlerin bir listesi yayınlandı. Firmanın bir şekilde Android işletim sistemini ilgilendiren yüzlerce patenti mevcut.

Haliyle Android cihaz üreticileri her yıl Microsoft’a ciddi para kazandırıyorlar. Android konulu patentlerden firmanın cebine yılda 2 milyar dolara yakın para girdiği düşünülüyor. En büyük Android üreticisi olan Samsung da haliyle Microsoft’a en yüksek patent ücreti ödeyen şirket konumunda bulunuyor. Microsoft’un Nokia’yı satın aldığı dönemde Samsung’un bu birleşme nedeniyle bazı patent ödemelerine itiraz ettiği biliniyor. Samsung daha sonra itirazlarından vazgeçerek borçlu olduğu ödemeleri Microsoft’a yapmıştı. Ancak anlaşılan yasal gecikme faizini ödememişler. Microsoft işte bu gecikme faizlerini almak üzere dava açmış bulunuyor.

Samsung, Nokia X serisi cihazlardan dolayı bazı dolaylı zararlara uğradıklarını söyleyerek karşı dava açmaya hazırlanıyormuş. Bu durum Microsoft ve Samsung arasında uzun ve zorlu bir dava savaşı başlatacak mı, bunu henüz kimse bilmiyor. Ancak Microsoft’un araştırma ve geliştirmeye yılda yaklaşık 10 milyar dolar harcadığı biliniyor. Yani firma ne patent gelirlerinden, ne de bunların yasal faizlerinden feragat etmeye hiç niyetli olmayacaktır.