Anasayfa Haber Windows 9 Bedava mı Olacak ?

Windows 9 Bedava mı Olacak ?

Yeni bir söylentiye göre XP lisansı olan kullanıcılar dahi Windows 9’a ücretsiz geçebilecek.

Windows 8.1 şüphesiz mükemmel bir işletim sistemi fakat kullanıcılar halihazırda stabil çalışan sistemlerini bırakıp farklı maceralara atılmaya, hele hele bunun için yüzlerce dolar para dökmeye hiç sıcak bakmıyorlar. Bu bağlamda Microsoft, neredeyse kullanıcılarının yarısı, bedava olur olmaz Mavericks’e geçen Apple kullanıcıları kadar şanslı değil. Öte yandan dedikodulara göre Microsoft da iş modelini değiştirme kararı almış.

Neowin forumlarından kıdemli ve daha önce iddiaları doğrulanan bir üyenin belirttiğine göre halihazırda Windows 8 sahipleri, 8.1’e ücretsiz geçebildikleri şekilde ücretsiz olarak Windows 9’a geçebilecekler. Buraya kadar her şey normal zira Windows 9, Windows 8’in çıkışından çok kısa süre sonra piyasaya çıkıyor ve Microsoft da kısa süre önce lisans ücreti vermiş müşterilerini kızdırmak istemeyebilir. Asıl dikkat çeken nokta ise ikinci iddia: Windows XP dahil geçerli bir Windows lisansı olan kullanıcılar da ücretsiz olarak Windows 9’a terfi edebilecek!

İddia gerçekten çok çarpıcı fakat ne kadar gerçek bunu bir tartışmakta fayda var. Bazen bu tür iddialar nabız yoklamak için şirketlere yakın kaynaklar tarafından ortaya atılıyorlar.  Burada Microsoft’un özellikle de Windows 8 ve üstü işletim sistemleri ile kullanıcılara sunduğu mağazanın önemi büyük. Windows Mağaza‘da kullanıcılar birçok uygulamayı ücret ödeyerek satın alabiliyor ve firma da bu satışlardan bir gelir elde ediyor. Örneğin mobil platformlar için en son çıkan FPS oyunu Modern Combat 5, Windows Mağaza’daki yerini almış durumda. Benzer şekilde Apple da AppStore’daki uygulama satışlarından gelir elde ediyor. Firma yine Mac App Store üzerinden de uygulama satmakta.

Bu bağlamda Microsoft da daha çok kullanıcıyı yeni “mağazalı” Windows sürümüne terfi ettirmek isteyebilir. Böylece firma işletim sisteminden para kazanmak yerine gelirlerini mağazadaki uygulama satışlarından elde etmeyi amaçlıyor olabilir. İkinci unsur da SkyDrive ya da yeni adıyla OneDrive’ı ve Office 365’i içeren, aylık Cloud tabanlı uygulama lisansları üzerinden gelir elde edilmesi. Tabii ki bunu zaman gösterecek ama şurası kesin ki gün geçtikçe pazar payını artıran “Elma”nın karşısında Microsoft’un da armut toplamayı bırakması şart. Bu yüzden Windows 9’un bedava olması iddialarını bu haberde size aktaracak kadar ciddiye alıyoruz.

Windows 9 Hakkında Bilmeniz Gerekenler

VMware ile Mac OS X Yosemite Kurulumu