Anasayfa Makale Android’in Az Bilinen 7 Kullanım Alanı

Android’in Az Bilinen 7 Kullanım Alanı

Android işletim sisteminin telefon dışında da karşınıza çıkabileceği yerler var.

Android işletim sistemini kullanan cihazlara tabii ki artık kimse yabancı değil. Son beş senede elinize bir tablet ya da telefon aldıysanız, ne demek istediğimizi biliyorsunuzdur. Ancak Google’ın yarattığı bu küçük canavarın kullanım alanları sırf mobil cihazlarla kısıtlı değil. Google bu işletim sistemini hayatımızın her köşesine sokmak istiyor. Burada yer verdiğimiz 7 farklı kullanım alanı, Android’in nerelerde karşınıza çıkabileceğine dair sizlere iyi bir fikir verecektir.

 

samsung_smart_fridge

Android Mutfak Aygıtları

Panasonic firmasının bir süre önce Android işletim sistemine sahip bir mikrodalga fırın ve bir de pirinç pişirme makinesi geliştirdiğini biliyor muydunuz? Ya Samsung’un 2013 CES fuarında tanıttığı Android buzdolabını duydunuz mu? İnternet üzerinden diğer cihazlara bağlanıp tarifler alan ya da stok tutan bu gibi mutfak cihazları hayli ilgi çekiyor. Ne var ki akıllı olmayan modellerle kıyaslandıklarında hayli pahalı kalmaları, şimdilik onların yaygınlaşmasını engelliyor. Ancak mühendisler uzak bir gelecekte el değmeden her işi halleden mutfaklar hayal etmekten de geri durmuyorlar.

 

2014KiaSoul

Otomotiv Sektörü

Android cep telefonunu gösterge panelindeki yuvasına yerleştirdiğiniz anda akıllı otomobile dönüşen araçlar geliştirme fikri yeni değil. Bazı firmalar ise doğrudan aracın kendisine Android işletim sistemi gömmeyi tercih edebiliyorlar. Kia tarafından 2014 model olarak çıkarılan Soul ikinci seçeneğin tercih edildiği tasarımlardan biri. Tabii buradaki Android hayli özelleştirilmiş bir versiyon, cebinizdekiyle arasında çok fark var. Ama Google bir gün tüm otomobillerde kullanılabilecek standart bir Android sürümü geliştirme hayalini henüz terk etmiş değil, bunun da altını çizelim.

 

hp_photosmart_estation

Androidli Yazıcılar

HP tarafından piyasaya çıkarılan Photosmart eStation c510, üzerindeki çıkarılabilen Android tabletiyle hayli sıra dışı bir modeldi. Ancak sıra dışı olduğu kadar da pahalıydı ve o yüzden gölgede kaldı. HP gibi tabletli olmasa da Android işletim sistemi kullanan yazıcılar üreten başka markalar da oldu. Ne var ki geçen yıllar içinde Android’in gelişmesi ve özellikle KitKat sürümüyle birlikte gelişmiş yazdırma seçeneklerine kavuşması, bu tür cihazları artık gereksiz kıldı denebilir. Artık çoğu yazıcı kablosuz ağ bağlantı seçeneğine sahip ve herhangi bir Android telefon ya da tabletten bunlara erişip çıkış almak mümkün.

 

seraku-smart-wash-basin

Akıllı Banyo Aynası

Çoğu insan sabah ilk iş olarak soluğu banyo lavabosunun önünde alır, çünkü yüze çarpılan soğuk su en iyi ayılma yöntemlerinden biridir. Madem ilk durağımız banyo lavabosu, o zaman neden banyo aynası güne başlamamıza yardımcı olmasın? İşte Japonya kökenli Seraku firması tarafından geliştirilen Smart Basin adlı prototip akıllı banyo aynasının arkasında yatan mantık bu. Lavabonun üzerindeki ayna aynı zamanda dokunmatik bir ekran görevi görüyor ve arkasındaki gizli Android tablet yardımıyla su sıcaklığını ayarlamaktan, hava durumunu kontrol etmeye kadar pek çok iş yapabiliyor. Bir gün evlerin standart donanımı olabilecek olan bu prototip, şimdilik sadece fuarlarda boy gösteriyor.

 

walkman_xz1

Android Müzikçalar

MP3çalar aygıtlar bir dönem çok yaygındı, ancak cep telefonlarının gelişimi onları lüzumsuz kıldı. Bu arada cep telefonlarında çok yayılan Android, MP3 formatının en gözde olduğu dönemde bile MP3çalarlara pek girmedi. Ne var ki geçen yıllarla birlikte, FLAC ve ALAC gibi kayıpsız müzik formatlarını çalabilen cihazlarda Android kullanımı gündeme gelmeye başladı. Creative ve Samsung gibi firmaların örnek ürünleri piyasada boy gösterdi, ancak en son duyurulan Sony NWS ZX-1 Walkman modeli bu konuda zirve yaptı diyebiliriz. ZX-1 gerçekte Android 4.1 işletim sistemine sahip ve çok yüksek kalite ses isteyenlere hitap ediyor. Ne var ki bu müşteri kitlesinin pek o kadar büyük olmaması, cihazın karşılaşacağı en büyük sorun gibi görünüyor.

 

Samsung-Galaxy-Camera

Fotoğraf Makineleri

Samsung tarafından piyasaya sürülen Galaxy fotoğraf makinesi serilerini herhalde duymayan kalmamıştır. Bu makineler gerçekte Android işletim sistemli bir akıllı telefon ya da tabletten çok farklı sayılmazlar. İçlerindeki gelişmiş işlemciler ve Android sayesinde fotoğraf ve video işleme konusunda hayli büyük esneklik sunan bu cihazlara rahatlıkla yeni foto uygulamaları eklenebilir, dosya paylaşımı gerçekleştirilebilir. Tabii Samsung bunların kamera özelliklerini akıllı telefonlardan daha üstün kılmak için elinden geleni yapıyor ve özellikle lens konusunda ciddi bir avantajları var. Ancak akıllı telefon kameraları gün geçtikçe daha da gelişirken, bu tür makinelere duyulan ihtiyaç artar mı, yoksa azalır mı, orası tartışmaya açık bir konu.

 

nasa_smartsphere

Uzay Çalışmaları

NASA ve Google tarafından ortak yürütülen Project Tango, Android işletim sistemli telefonların uzaya adım atmasının ardındaki en büyük sebep. NASA tarafından geliştirilen ve SmartSphere adı verilen robotik kürelerin kalbinde, ciddi şekilde modifiye edilmiş Androidli cep telefonları bulunuyor. Bu cihazlar ilk adımda uzay istasyonlarının içinde süzülerek astronotların günlük işlerine yardımcı olacaklar. Bunlardan elde edilecek tecrübe ve verilerle gelecekte uzayda otonom olarak dolaşıp, istasyon inşaatı ya da uzay gemisi onarımı gibi işler yapacak yeni nesil robotlar geliştirilecek!