Anasayfa Haber Yahoo-Google İşbirliği!

Yahoo-Google İşbirliği!

google-kilit

Yahoo ve Google arasında e-posta güvenliğine dair bir işbirliği olduğu fısıldanıyor.

Yahoo ve Google iki eski rakip, ancak iki firmanın mühendislerinin zaman zaman belirli konularda fikir alışverişi yaptıkları da biliniyor. Google bir süre önce şifrelenmiş e-posta hizmeti vermek için yeni bir girişim başlatmıştı. Anlaşılan Yahoo bu girişime katılmak ve kendi e-posta hizmetini de güvenli kılmak için, çok açıktan olmasa bile Google ile işbirliği içine girmiş.

Google tarafından başlatılan güvenli e-posta girişiminin amacı, kullanıcıların e-postalarının üçüncü kişiler tarafından okunmasını engellemek. Özellikle istihbarat örgütlerinin e-posta trafiğine olan ilgisinin ortaya çıkmasıyla beraber, dünya çapında Google, Microsoft, Yahoo gibi firmaların sunduğu iletişim hizmetlerine karşı ciddi bir güvensizlik oluştu. Kullanıcılar hızla daha güvenli seçeneklerin arayışına girdiler. Bu durumdan büyük rahatsızlık duyan Google, güvenli e-posta girişimini başlattı.

Google’ın bu yeni girişimde kullanacağı sistem pek çok açıdan PGP ile benzerlikler gösterecek. Buna göre kullanıcıların e-postalarını şifrelemek için kullanacakları anahtarlar kendi bilgisayar, tablet ve telefon gibi cihazlarında depolanacak. Şifreleme işleminde Google’ın hiçbir katkısı olmayacak, sadece şifrelenmiş verileri aktarma işini üstlenecek.

Bu sistem teorik olarak kırılması en zor olanlardan biri, şifrelenmiş e-postalara göz gezdirmek isteyenlerin öncelikle ilgili kullanıcının bilgisayarında depolanan anahtarlara erişmesi gerekiyor. Bu durum internet trafiği içinden anlık olarak rastgele e-posta çekip içine bakmayı imkansız hale getiriyor.

Bu sistemin Google’a en büyük getirisi, herhangi bir devlet ya da istihbarat örgütü tarafından firma olarak sıkıştırıldıklarında, dönüp şifre anahtarlarının ellerinde olmadığını söyleyerek bilgi vermekten kurtulabilmek olacak. Böylece tüketici gözünde kaybedilen güvenin bir nebze olsun geri kazanılacağı umuluyor.

Öte yandan, Google’ın reklama yönelik kullanıcı profilleri oluşturabilmek için e-posta içeriğine göz atıyor olması, bu sistemin reklam tarafını nasıl etkileyeceği sorusunu doğuruyor. Bir başka sorun ise, e-posta trafiğinin tamamen şifrelenmesinin suçla mücadele konusunda yaratabileceği zaaf. Google daha önce çeşitli suçluların e-postalarından elde ettiği bilgileri polisle paylaşarak aranan suçluların yakalanmasına yardımcı olmuştu.