Anasayfa Haber Siri’ye Sorulmayacak Soru

Siri’ye Sorulmayacak Soru

Apple iOS Siri

Amerika’da bir cinayet zanlısı, öldürdüğü adamın cesedini nereye saklaması gerektiğini Siri’ye sordu.

Apple’ın iPhone telefonlar için geliştirdiği kişisel yardım uygulaması Siri, sesli komutları anlaması ve uygun cevaplar vermesiyle meşhurdur. Siri bunu yapabilmek için gerçekte sorulan soruları Apple’ın ana merkez bilgisayarı ile paylaşıyor ve her bilgi gibi bu sorular da veri bankasına kaydediliyor. Ancak insanlar Siri’ye her zaman normal denebilecek sorular sormuyorlar.

İlk başlarda Siri’ye bir cesedi nereye saklayabileceğini sormak, kullanıcılar arasında sıkça yapılan işlerden biriydi. Bazı Apple kullanıcıları Siri’nin yeteneklerini sınamak ve kimi zaman verdiği sıra dışı cevaplarla eğlenmek için bu tür sorular soruyordu. Ne var ki bir süre sonra Apple bu sorunun cevabını sansür listesine ekledi. Artık bir kullanıcı Siri’ye cesedi nereye saklayabileceğini sorduğunda, “Ben bu sorunun cevabını eskiden biliyordum ama…” türünden bir cevapla karşılaşıyor.

Ne var ki Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan bir olay, her Apple kullanıcısının bu türden soruları sırf eğlenmek için sormadığını ortaya çıkardı. Anlaşılan bazı kullanıcılar gerçekten de sordukları soruda gayet ciddiymiş! Nitekim 20 yaşındaki Pedro Bravo, kız meselesi yüzünden tartıştığı arkadaşını öldürdükten sonra, cesedi nereye saklayabileceğini Siri’ye sormuş ve tabii ki bu soru kayıtlara girmiş.

Pedro Bravo polis tarafından şüpheli olarak gözaltına alındıktan sonra yapılan teknik analizde, Siri’ye bu soruyu sorduğu ortaya çıkmış. Ayrıca elde edilen konum bilgilerinden, Bravo’nun verdiği ifadenin yalan olduğu ve cinayet saatinde söylediği gibi çok uzak bir yerde bulunmadığı anlaşılmış.

Daha da ilginci, Bravo’nun karanlıkta cesedi saklamaya çalışırken, telefonun fener uygulamasını arka arkaya defalarca kullanmış olduğu da kayıtlardan ortaya çıkmış! Yani iPhone sadece girdiğiniz her bilgiyi değil, feneri hangi tarihte, ne kadar süre kullandığınızın bile kaydını tutuyor! Tabii bu sadece Apple’a has bir durum değil, bunu tüm akıllı telefonlar yapıyor. Yani aslında cebimizdeki telefonlar aslında çoktan şahsi polisimize dönüşmüş durumda.