Anasayfa Haber Telefon Pazarında Sular Durulmuyor

Telefon Pazarında Sular Durulmuyor

telefon-pazarı

Akıllı telefon pazarında çekişme büyük, satışlar dalgalı geçiyor.

Akıllı telefon pazarındaki satış rakamlarına bakıldığında, Android işletim sisteminin neredeyse % 85 gibi bir oranla dünya pazarında ciddi bir hakimiyet kurduğu görülüyor. Arkasından % 12 payla Apple’ın IOS işletim sistemi geliyor. Bunu Microsoft’un Windows işletim sistemi takip ediyor, Blackberry ise en sonda kalıyor.

Rakamlara göre Android telefonlar özellikle alt seviye modellerde neredeyse pazarın tamamını kapsıyorlar. Nokia’nın Lumia 530 ve 630 gibi modelleri de bu pazardan bir miktar pay alsalar da, Nokia dışında Windows Phone işletim sistemine destek veren pek fazla firmanın olmaması ve 2014 yılında yeni model çıkışında durgunluk olması, Windows Phone satışlarını yaklaşık % 10 civarında düşürmüş. Bu düşüşte Nokia’nın Microsoft tarafından alınmasının tüketici tarafında yarattığı geçici belirsizliğin de etkili olduğu düşünülüyor. Blackberry ise devamlı düşen satış grafiğinden çıkmayı pek başaramıyor gibi görünüyor.

Öte yandan önümüzdeki aylarda Apple’ın yeni iPhone modellerini çıkaracak olması, pazarda Apple lehine bir dalgalanma yaşanması ihtimalini yükseltiyor. Microsoft ise Windows Phone 8.1 işletim sisteminin daha fazla üreticiyi kendi tarafına çekmesini umuyor. Nitekim HTC yakın zamanda bir Windows Phone telefon çıkaracak. Ayrıca Nokia Lumia 930’un tanıtılmasının ardından, 730 ve 830 modellerinin de yakın zamanda pazara girmesinin, Microsoft’un elini biraz rahatlatabileceği düşünülüyor.

Marka bazında baktığımızda ise 2014 yılını en sıkıntılı geçiren markalardan birinin Samsung olduğu ortaya çıkıyor. Rusya pazarına girmesi planlanan Tizen işletim sistemli telefonların süresiz ertelenmesi, Çin’de ise Xiaomi ve Lenovo telefonların öne geçmesi, Koreli devin ciddi miktarda pazar payın kaybetmesine sebep olmuş. Şimdi Apple’ın farklı ekran boyutlarında modeller çıkarmaya hazırlanması da başta Samsung olmak üzere pek çok markanın üst modellerde satış kaybı yaşaması ihtimalini gündeme getiriyor. Samsung dünya çapında piyasaya sürdüğü yeni Galaxy Alpha ile telefon tasarımında ciddi bir değişiklik yapmayı ve yeniden ilgiyi çekmeyi deniyor. Ancak şurası kesin ki, 2014 markalar açısından inişli çıkışlı bir yıl olmaya devam ediyor.