Anasayfa Haber NASA Origami Öğreniyor!

NASA Origami Öğreniyor!

origami-panel

Uzaya malzeme göndermenin hayli pahalı bir iş olması, uzmanları umulmadık yöntemler denemeye itiyor.

Uzaya malzeme gönderecekseniz karşınıza çıkacak olan en büyük sorun yüksek maliyettir. En güçlü roketlerin bile taşıma kapasitesi çok fazla değildir. Mesela ESA’nın kullandığı ATV-5 aracı bir seferinde yörüngeye 8 ton civarında yük götürebiliyor. Bu yük sıradan bir tırın taşıdığından bile daha az ancak maliyeti bir tır filosu kurmanıza yetecek kadar yüksek! Tabii bir de boyut meselesi var, taşımaya çalıştığınız malzemeleri roketin içine sığdırabilmeniz gerekiyor.

İşte NASA bu sorunlarla başa çıkabilmek için dikkatini antik Japon kağıt katlama sanatı olan origamiye çevirmiş. Aslında fikir NASA’ya ait değil. Bu yöntemi ilk kullanan kişi Japon astro-fizikçi Koryo Miura ve ilk kez bir Japon uydusunda denenmiş. Ne var ki NASA bu yöntemi çok daha fazla geliştirmenin ve çok daha büyük çaplı projelere uygulamanın yollarını arıyor.

Bu bağlamda NASA’nın Jet Propulsion Laboratory (JPL) alt kuruluşu ve Brigham Young Üniversitesi (BYU) arasında yapılan işbirliği, uzmanların origami yöntemiyle büyük nesneleri küçük roketlerin içine sığdırma teknikleri geliştirmesine yönelik işliyor. Burada öncelikli amaç çok büyük boyutlu güneş panellerini, çok küçük boyutlara indirmek. Bu paneller bir kez uzaya çıktıktan sonra basit bir hareketle açılarak çok büyük bir alanı kapsar hale geliyor, haliyle çok daha fazla enerji üretebiliyorlar.

Bu şekilde geliştirilen ilk prototipleri aşağıdaki videoda görebilirsiniz. NASA’nın amacı, kapalıyken 1 metrenin altında bir çapa sahip olan, ancak açıldığında 9 kat genişleyip 9 metre çapa ulaşabilen bir güneş paneli geliştirmek. Bu ebatlardaki dairesel bir panel, yörüngede rahatlıkla 250 kilowatt güç üretebilir. Halen yörüngede kullanılan ve kare şeklinde katlanan güneş panelleri ise ortalama 14 kilowatt seviyesinde kalıyorlar. NASA’nın geliştirmekte olduğu mikrodalga motoruyla birleştiğinde,bu tür paneller rahatlıkla güneş sistemini keşfedebilecek yüksek hızlı uzay gemilerinin inşasında kullanılabilir.