Anasayfa Haber Bu Haber Steve Jobs’u Mezarında Ters Çevirir!

Bu Haber Steve Jobs’u Mezarında Ters Çevirir!

ios-android-cycada

Columbia Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, iOS uygulamalarını Android üzerinde çalıştıracak bir yazılım üretti.

Çapraz-platform üzerinde çalışan bir çok ekip mevcut. İki farklı işletim sistemini beraber çalıştırmayı amaçlayan bu grupların işinin oldukça zor olduğunu belirtmek gerek. Çünkü bir işletim sisteminde, bir başka işletim sistemini çalıştırmaya çalıştığınızda ortaya birçok yazılımsal problem çıkıyor.

Columbia Üniversitesi’ndeki bir grup Cycada (Cider olarak da biliniyor) isimli yazılım ile iOS uygulamalarını rahatlıkla Android üzerinde çalıştırıyorlar. Bu tarz yazılımları sıklıkla masaüstü bilgisayarlarda görebiliriz. Windows içerisine sanal makine kurarak, MAC uygulamalarını çalıştırmak ya da aynı anda Linux ve Windows kullanmak gibi imkanlar mevcut.

Örneğin WINE isimli bir yazılım var. WINE sayesinde, Windows uygulamalarını Linux’ta çalıştırabiliyorsunuz. Ancak bunu yapmak için Windows API’sini, yeniden yazmak gerekiyor. Bu sayede uygulamalar Windows işletim sisteminde çalıştıklarını sanıyorlar. Yani işin içinde yazılımsal kandırmaca var.

Mobil platforma geçtiğimizde ise daha başka sorunlarla karşılaşıyoruz. Masaüstü pazarında donanımsal açıdan birbirine uyumlu parçalar bulmak kolay. İş mobil donanıma gelince işler biraz karışmaya başlıyor. Mobil üreticiler, farklı donanım parçaları kullanıyorlar. Bunun arkasında sadece maddi sebepler yatmıyor. Aynı zamanda farklı yazılımların da aynı cihaz üzerinde çakışmaması gerekiyor. Yoksa işletim sistemlerini iOS ya da Android diye ayırmanın bir anlamı kalmıyor.

cider-yazilim

Cycada yazılımında farklı bir yaklaşım uygulanmış. Geliştiriciler derleme kod adaptasyonu adını verdikleri yeni bir metot kullanılıyorlar. Bu da kodlar üzerinde düzenleme yapmadan uygulamanın farklı platformda çalışmasına olanak sağlıyor. Ayrıca iOS sistem birimlerini, diplomatik işlev olarak adlandırdıkları bir yöntemle değiştiriyorlar. Böylece uygulama Android sistem birimi üzerinde rahatlıkla çalışıyor. Yukarıda verdiğimiz WINE örneğinde olduğu gibi iOS API’si yeniden yazılmıyor. Uygulama çapraz platforma kısa sürede adapte ediliyor. İşler daha da basite indirgeniyor.

Araştırmanın yöneticisi bilgisayar mühendisi Profesör Jason Nieh, bu yazılımın geliştiricilerin işine fazlasıyla yarayacağını düşünüyor. Pratik açıdan düşündüğümüzde iOS uygulamaları, Android üzerinde hiç bir sorunla karşılaşmadan çalışabilecek. Böylece çapraz-platform arasında entegre edilen uygulamalarda hatalarla ya da farklılıklarla karşılaşılmayacak. Ayrıca mobil uygulama geliştiricileri için de kaçırılmayacak bir fırsat oluşturuluyor.

Öte yandan Apple’ın bu araştırmaya çomak sokacağı düşünülüyor. Henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ama iOS işletim sisteminin yayın haklarına ve gizliliğine dair maddeler göz ardı ediliyorsa, Cupertino merkezli teknoloji devi bundan memnun kalmayacaktır. Haliyle, akabinde ve detayında bir dava açılacaktır.

Aşağıda Nexus 7 tablet üzerinde çalışan prototip yazılımı da inceleyebilirsiniz: