Anasayfa Teknoloji Volkanik Asteroitlerin Gerçekliği Mümkün mü?

Volkanik Asteroitlerin Gerçekliği Mümkün mü?

asteroit

Yıllar önce gezegenimize düşen bir asteroidin üzerinde volkanik faaliyetler olduğu iddiası ortaya atıldı.

Yıllar önce Nubian Çölü’ne bir asteroit düşmüştü. Bilim insanları yıllardır bu asteroit üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Yaşanan büyük patlama sonrasında, ortaya çıkan mineraller evreni daha kolay anlayabilmemiz için önemli bir anahtar rolü oynuyor. Ancak yeni elde edilen bulgular, bilim dünyasını şaşırttı.

ALM-A olarak adlandırılan asteroidin yarattığı molozlardan alınan ufak örnek, kocaman bir tarihi aydınlatabilir. Bu moloz içerisinde çakmaktaşı yatağında bulunan minerallerin benzerleri keşfedildi. Bu minerallerin sadece lav soğuması sırasında ortaya çıktığı biliniyor. Araştırma bize şunu söylüyor: ALM-A asteroidinin üzerinde volkanik faaliyetler vardı.

Bilim insanlarına göre bu asteroit, içerisinde Ureilite bulunan devasa bir gök cisminin parçasıydı. Ureilite ise meteorlarda nadir olarak gözlemlenen bir mineral. Bu da araştırmacıların sorularını cevaplamasına yardım ediyor.

Belirttiğimiz gibi, ALM-A asteroiti daha büyük bir gök cisminin parçası. Bu Ureilite tabanlı gök cismi bir noktada parçalarına ayrılıyor ve daha ufak asteroitleri evrene saçıyor. Yalnız bu gök cisminin bir gezegen olmadığı düşünülüyor. Çünkü Ureilite’in gezegenlerde bulunduğuna dair bir bulgu yok. Demek ki, asteroitler üzerinde de volkanik faaliyetler gözlemlenebiliyor.

Munster Üniversitesi araştırmacılarından Addi Bischoffa6.5 milyon yıl önce oluşmuş ufak bir asteroit üzerinde volkanik faaliyetleri işaret eden taşlar bulduk. Bu taşların sadece Dünyamız gibi büyük gezegenlerde bulunacağını düşünürdük” dedi.