Anasayfa Haber Windows 9’a Dijital Asistan Sürprizi!

Windows 9’a Dijital Asistan Sürprizi!

windows-9-2

Microsoft, Windows 9’un inceleme sürümünü 30 Eylül’de kullanıcılarla buluşturacak.

Anlaşılan o ki, Redmond merkezli teknoloji devi Windows 9’u beklenilenden daha kısa sürede bitirdi. Geçtiğimiz günlerde Windows 9’un inceleme sürümünün önümüzdeki ay içerisinde sunulacağını duyurmuşlardı. Bu haberi sitemize de taşımıştık. Microsoft, yeni işletim sistemi hakkında her geçen gün daha fazla açıklama yapıyor. Şimdi ise Windows 9’un inceleme sürümünün kullanıcılarla buluşacağı tarihin resmi duyurusu yapıldı.

Bugüne kadar çıkan söylentilerin kaçının inceleme sürümünde olacağı henüz bilinmiyor. Ancak 30 Eylül tarihi itibariyle, Windows 9 yakından incelenebilecek. Böylece hangi söylentilerin gerçek, hangilerinin yalan olduğunu öğrenebileceğiz. Özellikler Başlangıç Menüsünün geri gelmesi ve Metro arayüzüne kazandırılan yenilikler merak ediliyor. Microsoft bir sürpriz yaparak Cortana dijital asistanın Windows 9 içerisinde de bulunacağını duyurdu.

windows-9

Cortana böylece mobil dünyadan, masaüstü platforma geçiş yapacak. Henüz Cortana’nın nasıl bir performans sergileyeceğine dair fikir yok. Ancak son zamanlarda yapılan güncellemeler ve yenilikler ile mobil platformdaki Cortana’nın başarılı bir iş çıkarttığını belirtmek gerek. Telefonlar ve tabletlerdeki performansı, benzer asistanlarla yarışacak düzeye geldi. Masaüstüne taşınmasıyla birlikte rekabeti daha da kızıştıracak bir hamle yapılmış olacak.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi henüz Cortana’nın Windows 9’da nasıl çalışacağına dair bir bilgi yok. Ancak mobil sürümündeki çalışma prensiplerini ele alırsak, kullanıcının mutlaka bir mikrofon edinmesi gerektiğini anlayabiliriz.

Eğer “Cortana, 2012 yılında çekilen fotoğraflarımı göster” gibi basit komutlarla çalışacaksa, gerçekten masaüstü kullanıcılarının fazlasıyla hoşuna gidecek bir özellik olacaktır. Bu da bizleri biraz daha bilimkurgu filmlerine yaklaştırmaya başladı. Star Trek serisindeki gibi ses ile aktif olan ve komutları algılayıp yerine getiren bilgisayar teknolojisine, artık çok da uzak sayılmayız.

İnceleme sürümünün tüm kullanıcılar için açık bir şekilde paylaşılacağı düşünülüyor. 30 Eylül tarihinden kısa bir süre sonra da Windows 9’un tam sürümünün tanıtımının gelmesi bekleniyor.