Anasayfa Haber Maymun Davası Sonuçlandı!

Maymun Davası Sonuçlandı!

maymun-ozcekim

Ağustos ayının başında ortaya çıkan yayın hakları davasının sonucu belli oldu.

Bu ayın başında akıllara zarar bir dava süreci başlamıştı. İngiliz fotoğrafçı David Slater’ın makinesini kapan bir makak maymunu, yüzlerce çekim yapmıştı. Aralarındaki bir fotoğraf kısa sürede internet üzerinde fenomen olmuştu. Adeta bir özçekim fotoğrafı kaydeden maymun, bir davanın başlamasına da sebebiyet verdi.

Slater, fotoğrafın anonim olarak yayınlanmasından rahatsızlık duyduğunu ve fotoğrafın kendisine ait olduğunu söylüyordu. Fotoğrafın anonim olması, ücretsiz olarak kullanılması demek. Slater, fotoğrafının izinsiz kullanıldığını beyan ederek bir dava süreci başlatmıştı. Yani fotoğrafın yayın hakları Slater’ın mıydı, yoksa maymunun mu?

İşte bu dava geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Hatırlarsanız haberi daha önce sitemize de taşımıştık. Davanın sonucunun benzer olaylara da örnek teşkil edeceğini de belirtmiştik. ABD Yayın Hakları Ofisi’nin de bu davaya katılmasıyla beraber sonucu merak edilmişti.

Ne yazık ki dava Slater’ın lehine sonuçlanmadı. Ama maymunun da işine yaramadı. Çünkü ofisten yapılan açıklamaya göre doğada yaşayan hayvanlar ya da bitkiler tarafından çekilen fotoğrafların herhangi bir şekilde yayın haklarına girmediği belirtildi. Şaşırtıcı bir biçimde bu açıklamaya ilahi bir güç ya da doğaüstü varlıklar eklemesi de yapıldı. Yani bir maymun, yayın hakkına sahip olamıyor. Öte yandan fotoğraf makinesinin Slater’a ait olması ofis için hiç bir şey ifade etmiyor.

David Slater ise maymun özçekimi ile bir kampanya başlattı. Maymun özçekim fotoğraflarını ücretsiz olarak dağıtarak, soyu tehlikede olan makak maymunları için bir bilinçlendirme projesine girişti.