Anasayfa Makale Microsoft Zamanda Yolculuk Edecek

Microsoft Zamanda Yolculuk Edecek

delorean-microsoft

Microsoft Research ekini bulut-tabanlı oyun sistemlerinden tam randıman alınması için zamanda yolculuk fikrini ortaya koydu!

Bulut-tabanlı oyun fikri uzun zamandır işlenmeye çalışılıyor. OnLive ve Nvidia gibi iki önemli firma bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor. Ancak tam olarak çalışan bir sistem oluşturulmuş değil. Düşük enerji tüketimine sahip akıllı telefonlar ve tabletler bu konuda tomurcuk vermeye başladı. Öte yandan serverların bu tarz oyunlardan render alabilmesi için gecikme (Latency) sorununa bir çözüm bulunması gerekiyor.

Bulut-tabanlı oyun sisteminin hali hazırdaki teknoloji ile çalışabilmesi için kalite ya da gecikme konusunda bir seçim yapılması gerekiyor. Nvidia’nın ve OnLive’ın platformlarını bunu ortaya koydu. Oyun karelerinin kullanıcı ekranına çıkmadan önce internet üzerinde render alması gerekiyor. Bu da gecikme sorununu ortaya çıkarıyor. Bu sorun için henüz bir çözüm bulunmuş değil. Serverdan gelen verilerde lag oluştuğunda oyun karelerinde sorun çıkıyor. Buna da Round Trip Time (RTT) adı veriliyor. RTT’yi mantıklı bir seviyede tutabilmek için daha düşük çözünürlük kullanılması gerekiyor. Microsoft ise bu konuda bir çözüm bulduğunu söylüyor.

Microsoft Research grubu, adına DeLorean verdikleri bir sistem ile RTT seviyesini düşük tutabileceklerini açıkladı. Back to the Future filmine bir saygı duruşu olarak adlandırdıkları DeLorean yazılımı sayesinde oyun zamanda hareket ediyor. Bunu yapmak için de dört aşamadan geçiyor.

Bu dört aşama ise şöyle: Gelecekteki tahmini giriş noktası, durum alt-örneklemesi, telafi ve bant genişliğinin sıkıştırılması. Bu 4 element bir araya geldiğinde 250/ms’lik seviyeye kadar lag önlemiş oluyor. Böylece mobil bağlantılar da bile bulut-tabanlı oyun oynama tecrübesi elde ediliyor. Microsoft Research’ün açıklamasına göre DeLorean kullanılarak bulut-tabanlı sistem üzerinden Doom 3 ve Fable 3 oynanabildi.

Örneğin, DeLorean kullanarak tabletiniz üzerinden FPS oyunu oynuyorsunuz. Siz oyunda herhangi bir şey yapmadan önce DeLorean yüklü server 3 adet “köle” kopya oluşturuyor. Bu kopya sayısı gecikme süresine bağlı olarak değişebiliyor. Bu köle kopyalar, sizin oyunda yapacağınız olası hareketlerin karelerini renderlamaya başlıyor. 3 tane kopya olduğunu söylemiştik. Olasılıklar sizin sağa gideceğinizi, sola gideceğinizi ya da ateş edeceğinizi gösteriyor. Sistem hemen bunların renderını alıyor. Siz ateş ettiğinizde ise serverdaki doğru kopya alınarak tabletinize yansıtılıyor. Yani DeLorean ile zamanda yolculuk yapmış oluyorsunuz.

delorean-microsoft- research

Doğru algoritmayı bulmak için oyuncunun daha önce yaptığı hareketler de sistemde toplanıyor ve en doğru sonuç bulunmaya çalışılıyor. Durum alt-örnekleme özelliği, işlemci ile paralel çalışarak olasılıkların tahminini yapıyor. Ama bu demek değildir ki, DeLorean tüm oyunun renderını almaya çalışıyor. Tüm olasılıklar göze alınmıyor. Doğruluğu en yüksek olan olasılıklar için render işlemi hazır tutuluyor. Eğer olasılık yanlış çıkarsa, sistem otomatik olarak en doğru sonuca yöneliyor ve oyunu aksatmadan aktarmaya çalışıyor.

Microsoft Research ekibi yeni sistemi test ederken, yüksek performans sergileyen donanım parçalarından yardım aldıklarını söyledi. Server içerisinde dört çekirdekli Intel Core-i7 işlemci, 16 GB RAM ve 4 GB VRAM ile desteklenmiş Nvidia’nın GTX 680 ekran kartı bulunuyormuş. Yani ekibin çalışması o kadar da şaşırtıcı değil. Ama gene de büyük bir başlangıç.