Anasayfa Haber Apple Güvenliği Sıkılaştırıyor!

Apple Güvenliği Sıkılaştırıyor!

Son günlerde yaşanan ve Hollywood ünlülerini vuran hacker skandalı, Apple’ı daha fazla önlem almaya itiyor.

Sayıları 100’den fazla olan Hollywood ünlülerinin çıplak foto ve videolarının çalınması, sonra da tüm internete yayılması, son günlerdeki en büyük bilişim skandallarından biri olarak tarihe geçti. Söylentilere göre gerçekte hesaplarına girilen kullanıcıların sayısı bundan kat kat daha fazla. Ancak işin içine Hollywood ünlüleri ve onların pahalı avukatlarının girmesi, skandalın boyutlarını çok büyüttü ve hatta FBI gibi Amerikan istihbarat örgütlerinin bile olaylara dahil olmasına sebep oldu.

Tabii tüm bu skandalın göbeğinde Apple var, çünkü bu olaylardan etkilenen tüm kullanıcılar istisnasız Apple ürünleri ve özellikle de iCloud adlı bulut tabanlı depolama servisini kullanıyorlardı. Apple bu saldırıların doğrudan iCloud’a yapılmadığını, aksine etkilenen kullanıcıların doğrudan hedef seçilerek bireysel saldırılara maruz kaldığını bildirdi. Ne var ki bu durum Apple ürünlerinin kullanıcılar arasında inanıldığı kadar da güvenli olmadığı gerçeğini değiştirmedi.

Apple şimdi bu durumu onarmak için harekete geçmiş gibi görünüyor. Apple CEO’su Tim Cook, bir Amerikan gazetesine verdiği röportajda, firmanın bulut güvenliği artırmak için yeni önlemler almakta olduğunu bildirdi. Buna göre yeni alınacak olan önlemler iki hafta gibi bir süre sonra devreye girecek. O zamana kadar kullanıcıların şifrelerini ve güvenlik sorularını gözden geçirmelerini isteyen Cook, tahmin edilmesi ve kırılması daha zor şifreler kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Apple’ın sunucu tarafında almakta olduğu önlemler ise, daha çok kullanıcıyı izinsiz erişimlere karşı uyaracak çeşitli alarm sistemlerinden oluşuyor. Mesela bir kullanıcının hesabının parolası değiştirilmek istendiğinde ya da bir hesaba tanınmayan bir cihazdan erişilmek istendiğinde, kullanıcılara uyarılar gönderilecek. Bu gibi cihaz tanımlama ve uyarı sistemleri zaten Google ve Facebook gibi firmalar tarafından bilişim sektöründe uzun zamandır kullanılan temel unsurlardan bazıları. Apple’ın bunları sistem entegre etmekte neden bu kadar geriden geldiği ise bugünlerde sıkça sorulan bir soru haline geldi.