Anasayfa Haber Nvidia’dan Samsung’a Şok Dava!

Nvidia’dan Samsung’a Şok Dava!

Nvidia kurulduğu günden beri ilk kez patent davası açmaya hazırlanıyor, hedefte ise Samsung ve Qualcomm var.

Nvidia tam 21 yıldır sektörde, bu zaman zarfında grafik işleme teknolojileri konusunda çok ciddi sayıda teknoloji geliştirdi. Patentlerinin bir kısmı da yıllar önce satın aldığı 3DFX gibi dönemin ünlü firmalarından da geliyor. Yani Nvidia’nın grafik teknolojileri konusunda çok büyük bir patent birikimi mevcut. Ancak firma bu 21 yıllık sürede hiç bir firmaya patent konulu bir dava açmamıştı.

Bu durum şimdi değişecek gibi görünüyor. Nvidia’nın bir süredir Samsung ve Qualcomm ile çeşitli patent ihlalleri yüzünden görüşmeler yürüttüğü biliniyordu. Ancak bu görüşmelerden herhangi olumlu bir sonuç alamayan firma, sonuçta çareyi dava açmakta bulmuş gibi görünüyor. Nvidia, Uluslararası Ticaret Komisyonu ve Amerikan mahkemelerinden, Samsung’un patent ihlali yaptığı ürünlerin hem Amerikan pazarında, hem de küresel pazarda satışlarının yasaklanmasını talep ediyor!

Nvidia söz konusu ürünlerin yedi farklı patent ihlali gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Bu patentlerin özellikle mobil grafik işlemcileri ilgilendirdiği de gelen bilgiler arasında. Şirketin patent portföyünün büyüklüğü dikkate alındığında, bu çok şaşırtıcı gelmeyebilir. Ancak yasaklanmasını istediği ürünler listesine bakıldığında, Samsung’un daha piyasaya yeni çıkardığı Galaxy Note 4 ve Note Edge gibi ürünlerin de olduğunu görmek çok ilgi çekici.

Bazı uzmanlara göre Nvidia bu patent davalarıyla gerçekte sadece Samsung ve Qualcomm’u hedef almıyor. Aksine halen mobil pazar için üretim yapan tüm mobil yonga üreticileri bundan etkilenebilir. Bazı uzmanlar Nvidia’nın mobil pazardan bilerek dışlandığını, firmanın da buna karşı dava açmaktan başka çıkar yol bulamadığını iddia ediyorlar. Tabii bu ne kadar geçerli bir iddia, orası tartışılır. Ancak gerçek olan bir şey var ki, o da tam yeni ürünlerini IFA 2014 fuarında tanıttığı esnada gelen bu davanın, Samsung’un başını ciddi şekilde ağrıtma ihtimalinin olduğudur!