Anasayfa Haber Kumaştan Bilgisayar Olur Mu?

Kumaştan Bilgisayar Olur Mu?

Giyilebilir teknolojilerin yükselen trend haline geldiği günümüzde, bilim önümüze yeni seçenekler getiriyor. Mesela kumaştan bilgisayar!

Giyilebilir teknolojiler özellikle geçtiğimiz IFA 2014 fuarında ciddi bir yer tuttular. Neredeyse her tüketici elektroniği firmasının birden fazla akıllı kol saati modeli var. Tabii piyasanın bu yeni trende nasıl cevap vereceği henüz belli değil. Tüketiciler akıllı kol saatler, bilezikler ya da yüzükleri çok tutabilirler. Ya da bu yeni moda da tıpkı 3D televizyonlar ve daha bir sürü teknolojide olduğu gibi başarısızlığa uğrayabilir.

Ancak giyilebilir teknolojilerin sadece takı formatında olduğunu söylemek, konuya çok yanlış yaklaşmak olur. Özel ve tüzel kuruluşlar gelecekte zerimizde pek çok teknolojik ürün taşımak zorunda olacağımıza kesin gözüyle bakıyorlar. Ve bu teknolojileri bizi rahatsız etmeden, hayatımızı olabildiğince kolaylaştıracak şekillere sokmaya çabalıyorlar.

Bunun en son örneği Hong Kong Politeknik Üniversitesi laboratuvarlarından geldi. Burada çalışan biliminsanları, doğrudan kumaşın içine dokunmuş, nanometrik boyutlardaki unsurlardan oluşan bir “cihaz” oluşturmayı başarmışlar. Kumaş dokunurken doğrudan örgülere entegre edilen elektronik kablolar, dirençler, algılayıcılar ve diğer elementler, sonuçta ortaya tam bir devre şeması çıkarıyorlar.

kevlar-tekno-kumaş
Bu teknolojik kumaş kevlar destekli olarak kurşun geçirmez üretilebiliyor.

Yapılan testler bu kumaşın yıkama, kurutma, katlama, ütülemeye ve hatta kevlar takviyeli olarak üretildiğinde kurşunlara bile dayanıklı olabildiğini göstermiş. Bu kumaştan üretilecek askeri üniformalar ya da özel iş kıyafetleri, giyenlere çok büyük faydalar getirebilir. Mesela cephedeki bir askerin yeri, durumu ve sağlığını anında bilmek mümkün olacaktır. Tehlikeli işlerde çalışacak kişilerin iş kıyafetlerine geiger sayaçları ya da veri ağları entegre edilebilir, kimyasal ya da biyolojik bulaşma dedektörleri yerleştirilebilir.

Tüm bunları zaten şimdi de yapabiliyoruz, ancak yakın gelecekte bu işler için üzerimizde bir dizi ağır ve hantal elektronik cihaz taşımak zorunda kalmayacağız. Bu teknolojiyle dokunmuş kumaştan bir ceketi sırtımıza geçirmemiz, göreve hazır hale gelmemiz için yetip artacak!