Anasayfa Haber Sony Neden 2K Ekran Kullanmıyor?

Sony Neden 2K Ekran Kullanmıyor?

Sony yetkilileri telefonlarında neden 2K ekran yerine 1080p ekranları kullanmayı tercih ettiklerini açıkladılar. İşte 2K’yı tercih etmeme sebepleri…

Neredeyse tüm tüketici elektroniği markalarının, özellikle de amiral gemisi telefon modellerinde, 2K destekli ekran panellerini kullanmaya başladıkları bir dönemde, Sony ısrarla 1080p paneller kullanmaya devam ediyor. Bu durum piyasada pek çok farklı söylentiye sebep olduğundan, Sony yetkilileri bu tercihin sebeplerini açıklama ihtiyacı hissettiler.

Sony’nin pazarlama müdürü Calum MacDougall, yakın zamanda verdiği bir röportajda firmanın neden Xperia telefonlarında ısrarla 2K ekran kullanmadığını detaylı olarak açıkladı. Yapılan bilimsel çalışmaların sonucunda, ortalama bir insanın gözlerinin, özellikle 8 inç ve altındaki boyutlardaki ekranlarda, 2K ile 1080p arasındaki fark edecek kapasitede olmadığı ortaya çıkmış.

5 ya da 6 inçlik bir telefon ekranındaki piksellerin arasındaki mesafe zaten çok düşük olduğundan, 2k ekranların 1080p modellere göre neredeyse hiç kalite avantajı kalmıyor. Daha doğrusu kullanıcıların büyük bir kısmı, aradaki çok küçük kalite farkını algılayamıyorlar. Bu kalite farkı ekran boyutu arttıkça ortaya çıkıyor ve 8 inç üzeri ekranlarda 2K panellerin sağladığı kalite farkı belirginleşmeye başlıyor. Bu yüzden 2k destekli bir panel dizüstü ya da masaüstü bilgisayarlarda önem kazanırken, telefon ekranlarında hiç avantaj sağlamıyor.

Sony bu yüzden Xperia telefonlarında 1080p ekran kullanmaya devam etmeyi planlıyor. Bunun tüketiciye getirdiği iki önemli avantaj var. Öncelikle ekran maliyetinin nispeten düşük tutulabilmesi, ürün fiyatlarına da olumlu yansıtılabiliyor. Daha da önemlisi ise, 1080p ekranların 2K olanlara göre çok daha az enerji tüketmesi, yani telefonun şarjı çok daha uzun süre dayanabiliyor.

Tabii Sony’nin bu tasarım politikasını daha ne kadar sürdürebileceğini ancak zaman gösterecek. Tüm markaların 2K ekranları yükselen trend olarak görmesi ve amiral gemisi modellerde 2K ekranların standart haline gelmesi, bunu hayli zorlaştırabilir.