Anasayfa Haber Avrupa, Google’ı Geri Çevirdi

Avrupa, Google’ı Geri Çevirdi

Avrupa Komisyonu ve Google arasında süre gelen davada, şirketin mahkeme dışında anlaşma girişimleri başarısızlığa uğradı.

Google’ı artık bir arama motoru sitesi olarak düşünmekten vazgeçmeliyiz. Her ne kadar yola bu amaçla başlamış olsalar da, teknolojinin her alanında kendilerinden bahsettirmeyi başardılar. Otonom arabalardan tutun da, mekatronik gelişmelere hatta uzay ve havacılık teknolojisine kadar bir çok alana el attılar. Ancak bu durum Google’a hukuki alanda bir ayrıcalık kazandırmıyor.

Avrupa Komisyonu ile Google arasında süre gelen dava hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı. Tekelciliğe karşı Avrupa Komisyonu üzerinden açılan davada, Google’ın yaptığı anlaşma teklifi reddedilmişti. Bu kararın arkasında başta Microsoft olmak üzere birçok firmanın şikayetleri de bulunuyor.

Geçtiğimiz gün içerisinde Financial Times’da ortaya çıkan habere göre Google’ın üçüncü kez anlaşma denemesi de geri çevrildi. AB’nin bu konuda görevlendirilmiş olan rekabet kurumu üyesi Joaquin Almunia karşı tarafın teklifini yeterli bulmayarak reddetmiş. Ancak yine de her iki taraf daha uygun koşullarda bir anlaşma gerçekleştirmek için girişimlere devam ediyor.

Almunia, yaşanan süreç için şikayette bulunanların ileri sürdükleri sebepleri anlayış ile karşılayarak, Google tarafından mantıklı ve olumlu çözümler sunulmasına çalıştıklarını belirtiyor. Google ise gelecekte olası anti-tekel davalarıyla karşılaşma ihtimalini en aza indirmek istiyor. Süreç nelere gebe olur bilinmez ama firma kendisini daha fazla problemin içerisinde bulabilir. Örneğin, Android işletim sisteminin daha yakından takip edilmesi kararı çıkabilir.