Anasayfa Haber Qualcomm’dan Yeni Ucuz İşlemci

Qualcomm’dan Yeni Ucuz İşlemci

Qualcomm’un Snapdragon 210 yongası ucuz telefon pazarında söz sahibi olabilir.

Qualcomm tarafından üretilen mobil işlemciler telefon pazarındaki üst ve orta seviyedeki ürünlerde neredeyse en çok kullanılan modelleri oluşturuyor. Kendi işlemcilerini üreten Samsung bile bazı modellerinde Qualcomm işlemcileri tercih edebiliyor. Ne var ki en alt seviye telefonlar üretim ve satış miktarları açısından çok büyük bir pazar payına sahipler.

Özellikle Çin ve Hindistan gelişmekte olan ülkelerde düşük bütçeli akıllı telefonların satış oranları çok yüksek rakamları yakalıyor. Bu ürünlerde kullanılan ucuz işlemcilerden en büyük payı ise Medyatek alıyor. Haliyle Qualcomm bu kadar büyük bir pazarda da söz sahibi olmak istiyor. Bu yüzden de Snapdragon 210 yongasını hazırlamışlar, ancak içine kendilerine büyük avantaj sağlayacak ek özellikler katmayı da unutmamışlar.

Snapdragon 210 güç olarak tabii ki büyük abileriyle yarışacak kapasitede değil. 28 nm mimarisine dayanan dört çekirdekli Cortex-A7 işlemcisi 1,1 GHz hızında çalışıyor, grafik yongası ise yine çok güçlü olmayan Adreno 304 modeli. Bluetooth 4.1 ve 802.11n WiFi desteği sağlayan işlemci, 720p ekran çözünürlüğünü ve 8 MP kameraları destekleyecek donanıma sahip. İçindeki H.265 codec desteğiyle 1080p video çekebilme ve oynatabilme yeteneği de var. Ancak hepsinden önemlisi, bu sınıf rakip işlemcilerde olmayan çift bant LTE desteğine sahip olması ve çift sim kart kullanımına izin vermesi. Rakiplerinin çoğu sadece 3G desteği sunabiliyor.

Qualcomm bu yeni işlemciyle 100 dolar altı telefon pazarında sağlam bir pay almayı hedefliyor. Henüz bu sınıftaki işlemciler arasında LTE desteği sunan tek model olacağından, bu konuda da tercih edilir olacaktır. Tabii sonuçta telefon fiyatlarını üreticilerin kendi tasarımları belirliyor, ancak Qualcomm referans telefon ve tablet tasarımları hazırlamış. Bu sayede üreticilere Snapdragon 210 yongasını kullanarak nasıl 100 dolar altı fiyatlı iyi bir telefon yapabilecekleri konusunda yol göstermeyi amaçlıyor.