Anasayfa Teknoloji A8, Apple’ın En Gelişmiş İşlemcisi

A8, Apple’ın En Gelişmiş İşlemcisi

Apple’ın yeni ürünleri ile birlikte tanıtılan 20 nm mimarisine sahip A8 yongasında 2 milyar transistör bulunuyor.

9 Eylül tarihinde Apple birçok yeni mobil cihazını ortaya çıkardı. Uzun zamandır söylentileri devam eden yeni iPhone serisinin yanı sıra, akıllı saati Apple Watch hakkında da ilk resmi bilgiler açıklandı. Apple’ın etkinliği sadece bunlarla sınırlı kalmadı. iOS 8 yazılımının yanı sıra 20 nm mimariye sahip A8 yonga da basına detaylı olarak tanıtıldı.

Yeni Apple A8 işlemci, firmanın bugüne kadar tanıttığı en gelişmiş yonga (SoC) olma unvanını taşıyor. Mühendislik geliştirmeleri ile birlikte bu çift çekirdekli yonganın performansının, A7’ye göre %20 artış gösterdiği belirtiliyor. A7, 64-bit tasarıma sahip ilk yongaydı ve geçen yıl tanıtılmıştı. Apple’ın bu konuda sağlam bir sıçrama gösterdiğini kabul etmek gerek.

apple-soc-evrimi

Apple A8 oldukça ufak bir yonga olmasına karşın içine 2 milyar transistör sığdırılmış. Apple, 20nm teknolojisi ile yonganın tüm alanını verimli kullanmayı başarmış. Grafik işlemci konusunda ise çok fazla bilgi paylaşılmadı. Öte yandan grafik işlemcinin PowerVR ailesinden olduğu düşünülüyor. Bu konuda yapılan tek açıklama ise, yeni grafik işlemcinin performansının A7’ye göre %50 oranında daha fazla olacağı yönünde.

Apple ayrıca yeni yongasının önceki nesile göre %50 daha az elektrik tükettiğini belirtiyor. Kağıt üzerindeki bu teknik performansın, sahadaki kullanımı nasıl olacak biz de merakla bekliyoruz.