Anasayfa Haber Microsoft, Nokia Adını Bırakıyor

Microsoft, Nokia Adını Bırakıyor

Microsoft mobil sektördeki etkisini artırmak için mobil pazarlama stratejisini elden geçiriyor.

Microsoft geçtiğimiz aylarda Nokia’nın mobil aygıtlar ve hizmetler bölümünü bünyesine kattığında, Nokia adını kullanma hakkını da 18 ay için satın almıştı. Bu süre içinde sadece Microsoft tarafından Nokia markalı telefon çıkarılabilecek, Nokia ise süre dolana dek yeni bir telefon üretmeye ya da satmaya kalkmayacaktı.

Ancak ne var ki gelen haberlere bakılırsa, Microsoft daha kullanım süresi dolmadan Nokia adını bırakmaya hazırlanıyormuş. Firmanın bundan sonra çıkaracağı tüm isimlerde Lumia adı kullanılacakmış. Böylece tüm telefonlarını Lumia, tüm tabletlerini de Surface adı altında toplayacak olan Microsoft, satış ve pazarlamaya belirli bir standart getirmeyi amaçlıyormuş.

Ancak firmanın yapacağı tek değişiklik bu olmayacak. Önümüzdeki yıl Windows Phone ve Windows RT mobil işletim sistemlerini tek bir kalemde birleştirmeyi planlayan Microsoft, böylece hem müşterilerin kafa karışıklığını önlemeyi, hem de yazılım geliştiricileri tek bir platforma odaklamayı hedefliyor. Halen bazı Microsoft tabletlerde kullanılan Windows RT için neredeyse hiç yazılım desteği yok ve bu da satışları çok kısıtlıyor.

Microsoft’un 2015 için hedefi tüm platformlarda sadece Windows ibaresini taşıyan bir işletim sisteminin var olmasıdır. Tabii gerçekte bu tam olarak mümkün değil, çünkü masaüstü ve mobil cihazların donanım mimarileri çok farklı. Bu yüzden de muhtemelen pazarlamada tek bir Windows varmış gibi davranılsa bile, gerçekte biri Intel X86, diğeri ARM destekleyen iki ayrı işletim sistemi var olmaya devam edecektir.

Bu “tek işletim sistemi” kampanyası sırf Microsoft tarafından yapılmıyor. Apple ve Google da kendi işletim sistemlerindeki bölünmeyi ortadan kaldırmak için çabalıyorlar. Apple MacOS ve iOS platformlarını gelecekte tek çatı altında birleştirmeyi, Google ise Android L ile piyasadaki Android bölünmüşlüğünü tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyor.