Anasayfa Teknoloji Strati Yazıcıda Basılacak!

Strati Yazıcıda Basılacak!

Üç boyutlu yazıcıların her türden ürünü basacağı günler gittikçe yaklaşıyor. Strati 3D yazıcıda basılacak! İşte BAAM Machine ve Strati…

Bir gün gelip de istediğiniz türden otomobilin siparişini verip, yazıcıda basılmasını izleyip, sonra da hemen binip gidebileceğinizi hayal edebilir miydiniz? Otomotiv üretiminin büyük fabrikalarda yapıldığı ve uluslararası kanunlarla kontrol edildiği günümüzde, bu durum biraz uzak bir hayal gibi görünebilir. Ancak aslında bu hayal önümüzdeki hafta sonu Amerika’nın Chicago kentinde gerçeğe dönüşecek!

Chicago’daki McCormick Place fuar merkezinde yapılacak olan IMTS (International Manufacturing Technology Show – Uluslararası İmalat Teknolojileri Fuarı) bünyesinde yapılacak olan etkinlikte, BAAM Machine (Big Area Additive Manufacturing – Geniş Alanda Ekleyerek İmalat) adı verilen dev 3D yazıcı bir gösteri yapacak.

BAAM Machine seçilen malzemeyi katman katman ekleme yöntemiyle çalışıyor ve saatte ortalama 18 kilogram malzemeyi üretilen modele püskürtebiliyor. Bu da Strati kod adlı prototip elektrikli otomobili yaklaşık 44 saat içinde sıfırdan üretebilmesi için yeterli bir hız. Strati iki kişilik bir prototip ve tüm gövdesi BAAM tarafından bir defada, tek parça olarak üretilecek biçimde tasarlanmış.

Strati’nin ana gövdesi BAAM tarafından karbonla güçlendirilmiş plastik malzemeden üretilecek. Şasinin üretimi bittikten sonra ise Local Motors firmasının mühendisleri, hızla aracın üzerine yazıcıda basılamayan diğer parçaları takacaklar. Tekerlekler, yürür aksam, elektrik motoru, batarya ve cam gibi detayların montajı da bittikten sonra, Strati içinde iki yolcusuyla birlikte Chicago sokaklarında turlamaya çıkacak. Aracın aksamlarının büyük kısmı Renault tarafından sağlanacak ve firmanın Twizy elektrikli otomobillerinde kullanılan standart parçalardan oluşuyorlar.

Strati’nin en büyük avantajlarından biri de, ana şasinin bilgisayar ekranın kişiye göre istenen şekilde kolayca değiştirilebilmesi ve baskıya bu şekilde girebilmesi. Mesela bu aracı iki kişilik ya da dört kişilik hale getirmek, veya yük taşımaya yönelik değişiklikler yapabilmek son derece basit bir işlem. Yakın bir gelecekte otomotiv sektöründe bu tür kişiye özel araçların üretiminin 3D yazıcılar sayesinde sıradan bir iş haline geleceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bir mağazaya girip size uygun bir otomobil ya da motosiklet sipariş etmek, sonra da yazıcıda basılmasını izlerken bir fincan kahve içip mühendislerle sohbet etmek gayet normal bir alışveriş biçimi olacak.

Aşağıda Strati’nin şasisinin BAAM tarafından nasıl adım adım imal edildiğini gösteren hızlandırılmış bir videoyu izleyebilirsiniz. Bu video size imalat süreci hakkında genel bir fikir verecektir.

https://www.youtube.com/watch?v=daioWlkH7ZI