Anasayfa Makale Minecraft’ın Geleceğini Neler Bekliyor?

Minecraft’ın Geleceğini Neler Bekliyor?

Microsoft’un Minecraft’ı satın alacağına dair çıkan haberlerin ardından, oyunun sıkı takipçilerinden birçok yorum gelmeye başladı.

Minecraft bağımsız bir oyun olarak yolculuğuna başlamıştı ve hala da öyle. Ancak oyun o kadar hızlı büyüdü ki, birçok firmanın da dikkatini çekti. Markus “Notch” Persson tarafından kurulan Mojang, geçen zaman içinde ciddi para kazandı.

Oyunun geliştiricisi Mojang’ın ofisinde 40 personel bulunuyor. Minecraft ise her yıl gittikçe büyüyen bir pazar payına sahip. Geliştiriciler oyuna neredeyse her ay bir güncelleme sunuyor ve oyuncuların heyecanını yüksek tutmaya çalışıyor. Grafiksel açıdan hiç bir şey sunmadığı iddia edilse de, oyunun başında uzun bir süre geçirdiğinizde, küp küp dağların arkasından batan küp şeklindeki güneşte belirli bir güzellik bulmaya başlıyorsunuz.

Minecraft romantizmini bir yana bırakırsak, son zamanlarda oyun hakkında çıkan haberleri duymuşsunuzdur. Geçtiğimiz günlerde Microsoft’un Minecraft ve Mojang’ı satın almak istediğine dair bir haber çıktı. Bu haberi Technopat üzerinden de sizlerle paylaşmıştık. İlk açıklamalarda Microsoft’un fazlasıyla ciddi olduğu belirtildi. Redmond merkezli teknoloji devi kesenin ağzını sonuna kadar açtı. Şu an için teklif edilen paranın 2 milyar dolar olduğu açıklandı.

microsoft-minecraft-2

Bu zamana kadar Minecraft’a bir çok talip çıkmıştı. Microsoft haricinde, Electronic Arts ve hatta Facebook bile Minecraft’ı satın almakla ilgilendiklerini söylemişti. Oyunun ve firmanın kurucusu Notch, bu tarz durumlarda kendine has esprili yaklaşımı ile açıklamalarda bulunuyordu. Bu açıklamalar biraz içten içe, oyun pazarına da laf sokuyordu. Bu yüzden Notch’un ve firmanın diğer teknoloji devlerini umursamadığını düşünür olmuştuk.

Hatta bundan birkaç yıl önce Microsoft’tan Mojang’a bir e-posta gönderilmişti. E-postanın içeriğinde, Minecraft’ın devamlılığını sürdürebilmesi için Windows 8 sertifikası satın alması gerektiği yazıyordu. Notch’un cevabı ise net ve sert olmuştu: “Minecraft’ın Windows 8’de hiç çalışmamasını dilerdim. Hatta bazı insanları Windows 8 kullanmamaya ikna edebiliriz” demişti. Şimdi ise Microsoft, Minecraft’ı satın almaya çalışıyor.

Ancak anlaşılan o ki, Microsoft’un yaptığı 2 milyar dolarlık teklif, Notch’un ilgisini çekti. Son zamanlarda Notch’un firmadan ayrılacağı ya da başka birine devredeceği söyleniyordu. Microsoft ile anlaşma yapılırsa, Notch’un Mojang ve Minecraft ile alakalı tüm bağlarını koparacağı söylentisi var. Tabii firmaya ve oyuna ne olacağı şu an için bilinmiyor. İşte bu noktada Minecraft takipçilerinin korkuları su yüzüne çıkmaya başladı.

Sosyal medyada Minecraft her ne kadar çocuk oyunu gibi gösterilse de 7’den 70’e herkesin keyifli vakit geçirebileceği bir ortam sunuyor. Genel kanı Minecraft’ı 7 ile 16 yaş arasındaki grubun oynadığını işaret ediyor. Ama yaşça büyük oyuncularla da sıklıkla karşılaşılıyor. Öte yandan yaşça küçük olan grup, Minecraft’ın Microsoft’a satılmasından hiç de memnun gözükmüyor.

Bu konu hakkında Reddit ve Twitter üzerinde birçok paylaşım görebilirsiniz. Joebovi isimli bir Reddit kullanıcısı, bu kararın Minecraft’ın sıkı takipçilerini oyuna yabancılaştıracağını düşünüyor. Öte yandan 47 yaşındaki Clint Lalonde, oyunu 8 yaşındaki oğlu Graeme ile birlikte oynadığını söylüyor. Lalonde, Mojang’ın satılmasının ardından firmanın tekdüze hale geleceğini öne sürüyor.

minecraft-gorsel

Minecraft forum kullanıcılarından biri olan Tommy Carpenter, Notch’un bir halk kahramanı olduğunu söylüyor. Bu kadar bağımsız oyun arasından, kendi ayakları üzerinde durup piyasadan en büyük payı götüren firmalardan biri haline gelmesinin arkasında elbette Notch’un fazlasıyla katkısı var. Ancak Carpenter’a göre büyük bir firmanın bağımsız bir firmayı alması, ilerleyen süreçte tüm atmosferi yabancılaştıracaktır. Nitekim benzer örnekleri geçtiğimiz yıllarda sık sık gördük.

Anlaşmanın henüz tamamlanmadığını belirtmek gerek. Eğer Minecraft, Microsoft tarafından satın alınırsa birçok oyuncunun isyan edeceğini biliyoruz. Gelecek günler ne gibi olaylara gebedir bilmiyoruz ama Microsoft’un yapacağı en ufak bir hata, dünyanın en çok oynanan oyunlarından biri olan Minecraft’ın oyuncu kaybetmesine sebebiyet verebilir.