Anasayfa Haber Akıllı Telefon Pazarı Büyümeye Devam Edecek!

Akıllı Telefon Pazarı Büyümeye Devam Edecek!

GSMA Intelligence tarafından yapılan araştırma, akıllı telefon pazarının katlanarak büyümeye devam edeceğini öngörüyor.

Klasik cep telefonları yerlerini akıllı telefonlara bırakmaya devam ediyor. Akıllı telefonlardaki çeşitliliğin artması, özellikle giriş seviyesi ucuz akıllı telefon çeşidinin artması, gelişmekte olan ülkelerdeki tüketicilerin bu cihazlara olan eğilimini destekliyor. Bunda 3G şebeke ağının büyümesi de önemli bir rol oynuyor. Sonuçta akıllı telefonların düzgün çalışabilmek için internet bağlantısına ihtiyacı var.

Gelişmekte olan ülkelerde 3G şebekelerin yayılması, ayrıca tüketiciye düşük maliyetli internet bağlantı paketlerinin sunulması, kullanıcıların akıllı telefonlara geçmesinde önemli bir rol oynuyor. GSMA Intelligence tarafından yapılan araştırma, bu trendin önümüzdeki altı yıl daha katlanarak büyümeye devam edeceğini ortaya koyar nitelikte.

Bu araştırmaya göre 2014 itibariyle dünya üzerinde aktif olarak internete bağlanarak çalışan 2 milyar civarında akıllı telefon mevcut. 2020 yılına gelindiğinde ise bu rakam 6 milyar civarına ulaşacak ve akıllı telefonlar dünyadaki mobil internet kullanımının yaklaşık % 80’lik kısmını oluşturacak. Tabii bu orana otomobiller ya da ev eşyaları gibi farklı akıllı cihazlar arasında yapılan otomatik veri alışverişleri dahil değil.

Geçmiş yıllarda akıllı telefon pazarındaki en büyük gelişmenin Asya-Pasifik ve Latin Amerika ülkelerinde yaşandığı görülüyor. Amerika ve Avrupa’daki gelişme hızı ise pazarın doyma noktasına yaklaşmasıyla yavaşlamaya başlamış gibi görünüyor. Nüfus yoğunluğu nedeniyle en yüksek akıllı telefon kullanım oranı halen Çin’de bulunuyor. Çin’i sırasıyla ABD, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Rusya, Japonya, Almanya, İngiltere ve Fransa takip ediyor.

Bu sıralamadaki ülkeler arasındaki en yüksek rakama Çin sahip, ülkedeki akıllı telefon kullanımı neredeyse 630 milyonu geçiyor. En yakın rakibi olan Amerika Birleşik Devletleri’nde ise bu rakam 200 milyonun biraz altında kalıyor. Daha da önemlisi, henüz dünya üzerindeki ülkelerin hiçbirinde akıllı telefon pazarı tam olarak doygunluğa ulaşmış değil. Önümüzdeki 6 yıl daha akıllı telefonların giderek artan biçimde kullanıma girmeye devam etmeleri ve hem ekonomik, hem de sosyal yapıdaki değişimlerde kilit rol oynamaları bekleniyor.