Anasayfa Haber Karınca Boyunda Radyo Yapıldı!

Karınca Boyunda Radyo Yapıldı!

Stanford Üniversitesi’ndeki mühendisler uzun çalışmalardan sonra bugüne dek yapılmış en küçük radyoyu ürettiler.

Yukarıda gördüğünüz resim, bugüne dek yapılmış en küçük radyoyu beş sentlik bozuk para üzerinde gösteriyor. Burada radyo kelimesinden maksat, radyo dalgalarını kullanarak çift yönlü veri aktarımı yapabilen bir cihazdır. Mesela telefonlarınızdaki 3G, WiFi ya da Bluetooth yongaları da aslında hep birer radyodur, sadece çalıştıkları frekans aralıkları farklıdır.

Stanford mühendisleri tarafından yapılan bu radyonun çalışma frekansı 24 GHz ve 60 GHz bantları, bu da cihazın ortalama 40-50 santim mesafeden veri aktarımı yapabilmesine imkan tanıyor. Bu mesafe ilk bakışta az gelebilir, ancak aslında pek çok kullanım senaryosu için gayet yeterli bir menzildir.

Bu radyonun bir diğer özelliği ise çalışmak için gereken elektrik enerjisini doğrudan havadaki radyo dalgalarından hasat edebilmesidir. RFID yongası gibi teknolojiler de benzer bir prensiple çalışıyorlar. Ne var ki bu radyo onların yapamadıklarını yapma yeteneğine sahip. Mesela bu radyoyu bir dizi algılayıcıya bağlayarak, düzenli olarak onlardan veri sorgulamasını ve bu verileri yayınlamasını sağlamak mümkün.

Cihazın boyutları, resimden de anlaşılabileceği üzere sadece birkaç milimetre tutuyor. Maliyetinin ise seri üretimde birkaç kuruşa kadar inmesi öngörülüyor. Herhangi bir elektronik fabrikası bu radyodan her gün milyonlarcasını, hem de gayet makul fiyatla üretebilir. Peki ama bu radyo ne işe yarayacak?

Elektronik dünyasının gelişimine yön veren mühendislerin en büyük hayallerinden biri, gelecekte kullanacağımız her türden nesnenin “akıllı” olmasını sağlayabilmek. Çevremizdeki tüm nesnelerin internet üzerinden haberleştiği ve organize çalışarak hayatımızı kolaylaştırdığı bir dünya kurmak için ise, bu türden ucuz, küçük ve marifetli radyo aygıtlarının akıllı nesnelere entegre edilmesi gerekecek. İşte Standford Üniversitesi mühendisleri, bu radyo ile bu yolda büyük bir adım daha atmış bulunuyorlar.