Anasayfa Teknoloji Quantum Elektron Soğutmalı İşlemci Yapıldı!

Quantum Elektron Soğutmalı İşlemci Yapıldı!

Biliminsanları quantum fiziği prensiplerini kullanarak bir işlemcinin on kat daha az enerjiyle çalışmasını sağlamayı başardılar.

Amerika’nın Teksas eyaletinde bulunan Arlington üniversitesinde çalışan uzmanlar, bir “quantum kuyusu” kullanarak doğrudan elektronları soğutmayı başardılar. Doğrudan işlemcinin üzerine takılan “quantum kuyusu” adı verilen düzenek, herhangi bir ek soğutma sistemi olmadan elektronların enerji seviyelerini -228 dereceye kadar düşürmeyi başarıyor.

Daha önceleri benzer etkileri yaratabilmek için tüm cihazın sıvı helyum ile soğutulması gerekiyordu. Tüm cihazın ısı seviyesinin düşmesi, kullanılan elementlerin iletkenliğini artırıyor, bu da elektronların daha hızlı ilerlemesine imkan tanıyordu. Ne var ki bu yöntem seri üretim ve günlük kullanım için tercih edilmesi mümkün olmayan bir seçenekti.

Uzmanlar oda sıcaklığında çalışan süper-iletkenler konusunda geçen yıllar içinde hayli yol kat ettiler. Ancak ne var ki yine de ortaya kolaylıkla uygulanabilir bir teknoloji çıkmış değil. İşte bu noktada “quantum kuyusu” adı verilen düzenek sayesinde üçüncü bir çözüm kapısı açılmış bulunuyor.

Quantum kuyusu denilen düzeneğin çalışmasını anlayabilmek için ciddi fizik bilgisi gerekiyor. Bunu basitçe anlatmak gerekirse, içinden sadece belirli bir sakinlikte elektronların geçebileceği kadar dar bir kapıya benzetmek mümkün. Enerjisi yüksek elektronlar etrafa fazlaca çarptıklarından kapıdan geçemiyorlar ve sakinleşmeye zorlanıyorlar. Bir elektronun sakinleşmesi demek, enerjisini kaybetmesi ve soğuması anlamına geliyor.

Böylece elektronu soğutabildiğiniz zaman, içinden geçeceği elektronik devreleri soğutmaya ya da onları süperiletken malzemelerden imal etmeye gerek kalmıyor. Deneylerde kullanılan bu şekilde donanmış işlemcinin normalden on kat daha az elektrik tükettiği ve çok daha az ısındığı ortaya çıkmış. Bunu tersine çevirip daha fazla performans almak da teorik olarak mümkün.

Bu aşamada biliminsanları quantum kuyularını kullanarak elektronları mutlak sıfıra kadar soğutmanın mümkün olup olmadığını araştırıyorlar. Bundan sonrasında elde edilen yeni teknolojilerin elektronik cihazlara uygulanması ve bugün mümkün olmayan güçte bilgisayarların üretilebilmesi sadece zamana kalıyor.