Anasayfa Haber Google Türk Haber Sitelerini Sildi mi? Hürriyet ve Diğerlerine Ne Oldu?

Google Türk Haber Sitelerini Sildi mi? Hürriyet ve Diğerlerine Ne Oldu?

Google arama motoru sonuçlarında neden Hürriyet, Milliyet, CnnTürk, Radikal ve Habertürk yer almıyor? İşte Google aramalarında Türk haber sitelerinin başına gelen olay…

Google resmi bir açıklama yapmadan Hürriyet.com.tr, Milliyet.com.tr, Cnnturk.com.tr, Radikal.com.tr ve Haberturk.com.tr gibi pek çok Türk haber sitesini arama sonuçlarından çıkarttı. Denediğimizde hiçbirinin çıkmadığını ancak bu sitelerin isminin geçtiği haberlerin sonuçlarda yer aldığını görüyoruz.

Açıklama olmamasına karşın sosyal medya paylaşımlarında görülen o ki, bazı sitelerde kullanıcıların sık sık rapor ve şikayet ettiği keyword spam denilen içerikler mevcuttu. Yine sosyal medyada konuşulanlara göre, son günlerde Türkiye’de haber sitelerinde yer alan ve sayısı gittikçe “Canlı yayın izle, dizi izle, film izle” türü anahtar kelimelerde dolu, içeriği boş, konuyla alakasız ve bilgilendirici olmayan popüler arama terimleriyle dolu sayfalar mevcuttu. Her gün sayısı artan ve Muhteşem Yüzyıl gibi popüler dizileri Google’da arayanları kendisine çeken siteler, arama sonuçlarını kötü yönlendirmekten, Spam yapmaktan Google tarafından otomatik olarak kural ihlali sebebiyle engelleniyor. Şu an internet üzerinde en sık yapılan yorum durumun bu yönde olduğu yönünde .

Türk haber sitelerinin de başına böyle bir durum gelmiş olabilir. En muhtemel senaryo bu olmasına karşın haber siteleri resmi açıklama yapmadığı için henüz kesin konuşmamakta fayda var. Ya Google ya da bu siteler açıklama yapacaktır ancak şu an için en muhtemel sebep Google’ın Spam filtresine haklı ya da haksız olarak bu sitelerin takılmış olması. Şayet durum bir hatadan ibaret ise ve spam konu bahis değilse yakında ortaya çıkacaktır. Aynı şekilde Google, kural ihlalleri ortadan kaldırıldığında sitelerin arama sonuçlarında tekrar çıkmasını sağlayabiliyor. Bazı durumlarda ise Google’ın filtreleri siteleri yıllarca arama sonuçlarından men edebiliyor.

Google spam’e karşı önlem aldıysa bile bu halen yetersiz, zira sayısız siteden gelen “Galaxy … İnceleme, Galaxy .. fiyatı, Galaxy … çıkış tarihi” başlıklı ve içeriği karmakarışık, başlıktaki bilgiyi vermeyen haber ile dolup taşan bir Google News söz konusu. Adı sanı duyulmamış pek çok site her gün başlığında inceleme olan ancak içeriğinde arama motorunu kandıran rastgele cümleler, ya da basın bülteni metinleri, yurtdışı sitelerden alınmış incelemeler içeriyor. Bazı arama sonuçları boş sayfalara yönlendiriliyor. Yani aramada durumun halen iyileştirilmesi gerekiyor. Şu anda da bu sitelere erişilemez olması Haberler.com altındaki Hürriyet kategorisine ya da diğer gazetelerin kategori sayfalarına milyonlarca kullanıcının yönlenmesine sebep oluyor. İşin acı yanı sitede bu durum ile ilgili bir haber olmaması. Yani kullanıcılar gittikleri sitede aradıkları bilgiyi hala bulamıyorlar…

 

hurriyet-google-arama

 

Güncelleme: Şu an itibariyle sayısız spam sayfa silinmiş ve Google’da görünmüyor. Aynı anda pek çok gazete de tekrar Google endeksinde tekrar belirdi.