Anasayfa Makale Google Konum Geçmişi Ayarları Nasıl Düzenlenir?

Google Konum Geçmişi Ayarları Nasıl Düzenlenir?

Google’ın sizi adım adım takip ettiğini biliyor muydunuz? Konum geçmişi özelliği sayesinde siz de bu adımları görebilirsiniz. Bu makalede konum geçmişinizi nasıl görebileceğinizi, isterseniz nasıl kapatacağınızı anlatıyoruz…

Piyasada birçok yer bildirim uygulaması bulunuyor. Sosyal ağlar üzerinde de nerede olduğunuzu arkadaş listenize duyurabiliyorsunuz. Google’ın da Android üzerinden böyle bir hizmeti var. Buna uygulama demek doğru olmaz. Çünkü hangi gün, hangi saat nerede olduğunuzu ve hangi yolu takip ettiğinizi görebiliyorsunuz. Kulağa biraz korkunç gelse de, Google’ın sunduğu bu hizmet kolaylıkla kapatılabiliyor.

Bu özelliği kullanmanız için elbette bir Android cihazına ihtiyacınız var. Normal şartlar altında kayıp telefon bulmak ve hatta kaçırılan insanların nerede olduğunu tespit etmek için kullanılıyor. Ayrıca kurye ve kargo servisleri de Google’ın bu hizmetinden faydalanıyor. Android işletim sisteminin olanakları ve Google Maps’in gücü ile birlikte dünden bugüne, nerede dolaştığınızı Konum Geçmişi özelliği ile görebiliyorsunuz.

Öncelikle sisteme nereden ulaşabileceğinizi gösterelim. Google Konum Geçmişi sayfasına giderek, daha önce neler yaptığınıza bakabilirsiniz. Hizmeti kapatmayı düşünmeden önce eski tarihlerde nerede bulunduğunuzu görmek isteyebilirsiniz. Aslında oldukça kullanışlı bir program. Özellikle bir önceki hafta nerede olduğunu hatırlayamayan bir kullanıcıysanız, fazlasıyla işinize yarayabilir.

google-yer-konum

Sol üst tarafta bir takvim göreceksiniz. Buradan günlük, haftalık ve aylık çizelgenizi çıkartabilirsiniz. Örneğin, kendi geçmişime bakarak 22 Kasım 2013 tarihinde nerede olduğumu kontrol ettim. 1 günlük hareketlerinizi, haritanın sol altında bulunan “Oynat” tuşuyla adım adım görebilirsiniz. Saat, dakika ve hatta saniyesine kadar nerelerde dolaştığınızı görebiliyorsunuz. Alt taraftaki grafik ile de hareketlerinizin yoğunluğunu ve ne kadar mesafe kat ettiğinizi görebilirsiniz.

Dilerseniz 30 günlük hareketlerinizi KML dosyası olarak indirebilirsiniz. Bu uzantıyı Google Earth ile çalıştırabilirsiniz. Şimdi gelelim bu hizmeti nasıl kapatacağımıza.

Öncelikle Google Konum Geçmişi sayfası üzerinden hareketlerinizi gün olarak ya da tamamen silebilme imkanına sahipsiniz. Sadece takvimin altında bulunan Bu güne ait geçmişi sil ya da Tüm geçmişi sil seçeneklerinden birine basmanız yeterli.

Bu hizmeti kapatmanız için Android cihazınızda bazı ayarlamalar yapmanız gerekli. Ayarlara geçmeden önce yine de belirtelim. Bu hizmet Google Now ya da Google Wallet gibi servisler için oldukça önemli. Yani bu servisi kapatıp, kapatmamak tamamen size kalmış.

Android cihazınızda Ayarlar kısmına girin. Burada Konum (Location) başlığını seçin. Daha sonra Google Konum Raporlama kısmına girin. Burada iki seçenek göreceksiniz. Konum Raporlama ve Konum Geçmişi. Hareketlerinizi silmek için Sil seçeneğine basmanız yeterli. Bu pencerede ayrıca Konum Raporlama seçeneğini de kapatma imkanınız var. Böylece Google sizi takip etmeyi bırakır.