Anasayfa Haber Sony, Sıkıntılı Günler Geçiriyor

Sony, Sıkıntılı Günler Geçiriyor

Zorlu bir süreçten geçen Sony, düze çıkabilmek için gittikçe daha ağır önlemler almaya yöneliyor.

Sony, Japonya’nın en büyük ve köklü şirketlerinden biri ve pek çok farklı alanda yatırımları var. Ne var ki uzun bir süredir farklı sebepler yüzünden satış ve pazar kaybı yaşayan şirket, kendini toparlamak için gittikçe daha ağır önlemler almaya yöneliyor. Bir marka olarak bir kaç yıldır devamlı zarar eden şirket, bir yandan da alt departmanların kayıplarını telafi etmeye çalışıyor.

Sony bu yüzden yakın zamanda bilgisayar sektöründen tamamen çıktı. Dizüstü bilgisayar kısmını Japan Industrial Partners şirketine devreden şirket, üstüne bir de bu satış nedeniyle ciddi zarara uğradı. Öte yandan televizyon ve ev eğlence sistemleri satışlarının artmasına rağmen, bu departman da zarardan çıkamıyor ve piyasada elden çıkarılacağına dair söylentiler var.

Şirketin cep telefonlarından sorumlu olan mobil iletişim departmanında da durum pek farklı değil. Sony mobil cihazlar bölümünün değer belirlenmesinde indirime gitti ve toplam değerinin daha düşük olduğunu açıkladı. Bunun anlamı, Sony’nin mobil kısmının değerinin, 2012 yılında Ericsson hisselerini aldıkları zamana göre daha da düşmüş olmasıdır.

Tabii bunun sonucu olarak şirketin mobil cihazlar kısmında yeniden yapılanma ve yaklaşık % 15 oranında işten çıkarmalar yaşanması planlanıyor. Ayrıca bir marka olarak telefon satışlarının çok kötü olduğu ülkelerin pazarlarından çıkılması ve iyi satış yapılanlara ağırlık verilmesi de gündemde. Bunun da ötesinde, şirkete en çok para kaybettiren orta fiyat segmentindeki telefonların tamamen rafa kaldırılması, amiral gemisi sayılan modellere yüklenilmesi hedefleniyor.

Tüm bu önlemlerin Sony telefonların satışlarını artırmayacağı kesin, ancak zaten yönetimin bu noktadaki hedefi gizlenmiyor; satışları artırmak değil, zarar edilmeyecek bir noktada sabitlemek. Bu bağlamda para kaybını önlemek için alınan kısa vadeli önlemlerden biri de, hisse temettü ödemelerinin bu senelik askıya alınması olmuş. Sony, 1958 yılından beri Tokyo Borsası’nda işlem görüyor ama tarihinde ilk kez temettü ödemelerini askıya alıyor.