Anasayfa Haber iOS 8, iPhone 4S’e İyi Gelmedi

iOS 8, iPhone 4S’e İyi Gelmedi

iPhone 4S

Apple’ın mobil işletim sistemi iOS’un yeni sürümünü çıkarmasıyla birlikte, daha eski modellerde performans kaybı gözlendi.

Eğer iPhone 4S kullanıyorsanız, Apple’ın yeni çıkardığı iOS 8 güncellemesini hemen kurmamak sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. Çeşitli kaynaklardan gelen veriler, iPhone 4S’in bu yeni sürümde pek iyi performans sergilemediğini ortaya koyuyor. Apple bu yeni işletim sistemini ürettiği mobil cihazların pek çok modeliyle uyumlu olarak tanımlıyor. Ne var ki uyumluluk her zaman tek başına yeterli olmuyor.

Apple’ın iPhone 4S telefonu yaklaşık 3 sene önce piyasaya çıktı ve geçtiğimiz günlerde resmen satıştan kaldırılana kadar da popülerliğini korudu. Ne var ki 3 yıl teknoloji dünyasında hayli uzun bir zaman ve bu arada mobil işlemci teknolojileri de hayli yol aldı. Nitekim şirketin iPhone 4S modelinde kullandığı A5 işlemcisi, yeni çıkan iPhone 6 serilerinde kullanılan A8 işlemcisinin ancak yarısı kadar işlem gücüne sahip.

Tabii sorun tek başına işlemci gücü de değil, aradan geçen zamanda yeni işlemcilerin içine pek çok komut seti ve teknoloji girdi. Sonuçta mobil işlemcilerin son derece karmaşık ve çok sayıda parçayı üstünde barındıran System-on-Chip (SoC) donanımlar olduğu unutulmamalı. Bunun sonucu olarak iPhone 4S sırf yarıdan fazla performans kaybına uğramakla kalmıyor. Üstüne bir de yeni işletim sisteminin sunduğu Touch ID, AirDrop ve Open GL ES 3.0 gibi özellikleri de çalıştırmak mümkün olmuyor.

Bu yüzden iPhone 4S kullanıcıları en azından bir süre daha, tabii Apple zorunlu kılmaz ise, iOS 8 güncellemesini almayı ertelemeleri iyi olacaktır. Oluşan performans kayıplarının telefonu sinir bozacak ölçüde yavaşlatmasına Apple’ın bir ara güncelleme ile bir nebze olsun çare bulması mümkün olabilir. Öte yandan, iPhone 4S’in iki nesil geride kaldığını da dikkate almak ve belki de yakın bir zamanda telefon değiştirme ihtimalini hesaba katmakta da fayda var. Sonuçta hangi marka olursa olsun, üç yaşındaki bir telefonun yeni yazılımlar karşısında yavaşlaması biraz da kaçınılmaz bir olgu.