Anasayfa Haber Qualcomm Yeni İşlemcileri Tanıttı

Qualcomm Yeni İşlemcileri Tanıttı

Qualcomm yeni Snapdragon 810 işlemcisini yakından tanıttı ve çalışırken de gösterdi.

Amerika’nın San Francisco kentinde Qualcomm tarafından düzenlenen Uplinq Konferansı iki gün boyunca yazılım geliştiriciler ve basın mensuplarını ağırladı. Şirket bu konferans esnasında yeni işlemciler için yol haritası açıkladı ve aynı zamanda çeşitli ürünleri yakından tanıttı. Bu ürünlerden biri de önümüzdeki yıl mobil cihazlarda kullanıma girmesi beklenen Snapdragon 810 işlemcisiydi.

Snapdragon 810, şirketin halen envanterinde bulunan en gelişmiş işlemci ve özellikle grafik işleme konusu dikkate alınarak tasarlanmış. Her mobil işlemci gibi bu da aslında birden fazla işlemciyi bünyesinde barındıran (System-on-Chip/SoC) bir tasarım. Qualcomm bu işlemciye Adreno 430 grafik işlemcisini entegre etmiş. Snapdragon 810 bu sayede doğrudan 4K video işleyebiliyor, oysa halen piyasada olan diğer işlemciler bunu tek başlarına yapamıyorlar.

Snapdragon 810 içinde sekiz çekirdek barındıran bir tasarıma sahip, bu yapı aslında iki adet dört çekirdekli modülden oluşuyor. ARM Cortex A57 ve A53 olarak tanımlanan bu çekirdek grupları, duruma göre devreye girerek güç tasarrufu ya da yüksek performans sağlayabiliyorlar. Ayrıca 64-bit desteğine de sahipler. Bunun yanı sıra üzerindeki LTE yongası, belirli standartlara uyan LTE şebekelerde 300 Mbps veri transfer süratine ulaşabiliyor.

Qualcomm konferansa ünlü oyun firması Activision’dan da bir ekip davet etmiş. Bu ekip yapılan performans demosu esnasında, halen üretimde bulunan Snapdragon 805 işlemcisinin kullanıldığı bir Android tablet üzerinde, Skylander adlı oyunun yeni geliştirilmekte olan mobil bir sürümü olan Skylanders Trap Team’i de çalıştırmış. Bu oyunun da önümüzdeki ay çıkması bekleniyor.

Qualcomm’un yeni Snapdragon 810 işlemcisini, Nvidia’nın Tegra K1 işlemcisine karşı geliştirdiği ve bu yüzden grafik işleme gücüne önem verdiği fısıldanıyor. Öte yandan Nvidia’nın şirkete açmaya hazırlandığı patent davalarının ne gibi bir sonuca ulaşacağı da herkes tarafından merak ediliyor.