Anasayfa Makale İkinci Şansı Hak Eden 10 MMO

İkinci Şansı Hak Eden 10 MMO

Daha önce birkaç kere denediğiniz, ama sonrasında sıkıldığınız MMO oyunlar mutlaka olmuştur. Bu listede tekrar bir şans daha vermeniz gereken MMO oyunlarını mercek altına aldık.

İlk intiba önemlidir. Hem de hayatımızın her alanında. İnsanlarla tanışırken ya da yeni bir lokantada yemek yerken her detaya istemeden de dikkat ederiz. Eğer sıkı bir bilgisayar oyuncusuysanız, yeni bir oyunun ilk dakikaları da sizin için önemlidir. Bu önem MMO oyunlarında daha fazla ön plana çıkıyor.

Son zamanlarda oyun endüstrisine birçok MMO oyun tanıtıldı. Bu oyunların bir çoğu aylık üyelik sistemi ile çalışıyor. Aylık belli bir miktarda ödeyeceğiniz ücret ile oyunun tüm içeriğine sahip oluyorsunuz. Free-2-Play olarak piyasaya sürülen ama Pay-2-Win mantığına dayanan yapımlar da var. Öyle ya da böyle, MMO türü oyun endüstrisinin en önemli parçalarından biri. Çünkü bu oyunların başında saatlerce vakit harcayabilirsiniz.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere geçtiğimiz dönemde birçok MMO tanıtıldı. Bir çoğunu denemiş olabilirsiniz, hatta belki halen oynuyorsunuzdur. Oluşturduğumuz liste ile son dönemde çıkmış ve yeni bir şansı hak eden MMO oyunlarını mercek altına aldık.

RuneScape

runescape

Yaklaşık 200 milyon oyuncuya sahip olan RuneScape’in macerası 2001 yılında başlamıştı. Java ve HTML tabanlı olarak inşa edilen oyun, o yıldan bu yana halen oynanmaya devam ediyor. Elbette yıllar içerisinde birçok oyuncu kaybetti. Ama oyunun geliştiricileri RuneScape’e sürekli içerik üretmeye devam ettiler.

Her geçen gün daha fazla güncelleme sunulan RuneScape, Guinness Rekorlar Kitabı’nda da bulunuyor. Dünyanın en fazla oyuncuya sahip MMO’su ve en fazla içerik üreten oyun olmak üzere iki rekoru bulunuyor. Gielinor isimli fantastik dünyada geçen RuneScape, oyunculara sıradan bir hikaye sunmuyor. Oyuncular kendi hikayelerini, kendileri oluşturuyor. Yaratıklarla dövüşmek yerine NPCleri öldürebiliyorlar ve hikayeleri de buna göre şekillenebiliyor.

Özellikle ABD’de yoğun olarak takip edilen RuneScape, deneysel bir MMO olarak ön plana çıkıyor. Zamanında bakıp bir köşeye attıysanız, eski hesabınızın detaylarını hatırlayıp yeniden denemekte fayda var.

Dungeons and Dragons Online

ddo

Masaüstü RPG oyunları ile ilgileniyorsanız ya da birkaç tane fantastik edebiyat kitabıyla haşır neşir olduysanız, Dungeons and Dragons ismini mutlaka duymuşsunuzdur. Bu kadar zengin bir altyapıya ve çeşitli diyarlara sahip olan bir sistemin, bugüne kadar neden MMO pazarında başarılı bir iş çıkaramadığını düşünebilirsiniz.

Baldur’s Gate, Icewind Dale, Planescape gibi örnekleri asla unutmamak gerek. Ancak DnD konsepti MMO konusunda biraz geride kalmıştı. Stormreach başlığı ile piyasaya sürülen oyun daha sonradan Dungeons and Dragons: Online ismini aldı. İlk başlarda fazlasıyla ilgi gören DDO, zamanla oyuncu kaybetmeye başladı.

Oyun halen ayakta. Zaman içinde birçok ek paket ve güncelleme sunuldu. Eskisi gibi kafa karıştıran bir sisteme de sahip değil. Ayrıca Anlatıcı (Narrator) ile zindanları dolaşıp, yaratıkları kesip ve hazineleri talan etmenin keyfi bir başka oluyor.

Neverwinter Online

neverwinter-online

Listede bir başka DnD oyununa daha yer verelim dedik. Artık Steam desteği de sunan Neverwinter Online’a daha önce bakmadıysanız bile mutlaka girmenizi öneririz. Tamamen ücretsiz olarak sunulan Neverwinter: Online için oyun dışından paketler alıp karakterlerinizi güçlendirebiliyor, yeni sınıflar açabiliyorsunuz. Ama oyun içinde geçirdiğiniz vakit ile de bu özellikleri açmak mümkün.

DnD’nin en sevilen sistemlerinden biri olan Unutulmuş Diyarlar’da geçen oyunumuz, 4E kuralları çerçevesinde şekillendirilmiş. Piyasaya sürüldüğünden bu yana 4 modül güncellemesi, 2 yeni sınıf, 5 yeni ırk, yeni paragon seviyeleri, onlarca bölge, onlarca zindan ve yüzlerce görev eklemesi yapıldı.

Neverwinter Online ayrıca Türkçe yerelleştirme imkanı ile sunuldu. Oyundaki tüm diyalogları ve etkileşim menülerini Türkçe’ye çevirebiliyorsunuz.

EverQuest II

everquest-2

2004 yılında macerasına başlayan EverQuest’e yıllar içinde birçok güncelleme geldi. İlk yıllarında World of Warcraft’a rakip gösterilen oyun, şimdilerde F2P modelinde işliyor. Oyunun en güzel yanı ise birçok ek paketinin bulunması. Yani oyuna girdiğiniz anda ne yapacağınızı şaşırabilirsiniz. O kadar çok yeni bölge, görev, harita var ki nerede olduğunuzu anlayana kadar çoktan aylarınızı geçirdiğinizi göreceksiniz.

EverQuest II, oldukça zengin bir dünya sunuyor. Önümüzdeki günlerde Altar of Malice adı verilen ek paketi çıkacak. Ayrıca EverQuest Next adı altında yeni bir oyun üzerinde de çalışıldığı söyleniyor.

RIFT

rift-oyun

MMO oyuncuları arasında özel bir yere sahip olan Rift’in macerası 2011 yılında başladı. Henüz yeni bir oyun olmasına karşın sunduğu içerik ve geliştirmeleri ile MMO türünü sevenlerin kalbini fethetmeyi başardı. F2P özelliklerine sahip olmasına karşın, oyunculara karşı devasa engeller koyulmuyor. Yani hiç ücret ödemeden, paralı oyuncularla aynı imtiyazlara sahip olabiliyorsunuz.

Şu aralar Nightmare Tide ek paketinin çıkması bekleniyor. Eğer daha önce Rift oynadıysanız ve bu yazıyla birlikte “Acaba oyunu yeniden yüklesem mi?” diye düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden içinizdeki sesi dinleyin derim.

Star Wars: The Old Republic

star-wars-the-old-republic-online

Star Wars: The Old Republic ilk duyurulduğunda, bir SW hayranı olarak ben de bir hayli heyecanlanmıştım. Oyunu geliştiren ekibin RPG türüne önemli katkılar yapmış BioWare olması da bu heyecanı ikiye katlıyordu. The Old Republic, büyük iddialar ile pazara giriş yaptı. Bu iddialar ilk zamanlar doğru çıktı.

Social Points mantığı ile zindanlarda rol yapma özelliğinin ön plana çıkması. Oyuncuların kendi hikayelerini takip etmesi. Taraflar arasında süre gelen savaş ve elbette eski Cumhuriyet döneminde geçen keyifli bir senaryo. Ancak oyun 1. yılını dolduramadan çok fazla oyuncu kaybetmeye başladı. Star Wars: The Old Republic’i bir süre takip etmiş bir oyuncu olarak şunu söyleyebilirim, oyundaki eksiklerin ne olduğuna dair kimsenin fikri yoktu. Her şey iyi gibi gözüküyordu ama tam olarak bir MMO ruhu yakalanabilmiş değildi. Belki de oyuncu kaybına sebebiyet veren en önemli etken buydu.

Oyun şimdiler F2P olarak oynanabiliyor. Ancak ücretli hesaplara göre oldukça fazla kısıtlama var. Şimdiye kadar birçok yeni güncelleme çıkarıldı. Oyunun baştan aşağıya değiştiği belirtiliyor. Eğer şu aralar Star Wars temalı bir şeyler oynamak istiyorsanız, Star Wars: The Old Republic’e dönmenin tam sırası.

Marvel Heroes (Marvel Heroes 2015)

marvel-heroes-2015

Liste içerisinde gerçekten ikinci şansı hak eden bir oyun varsa, o da Marvel Heroes’dur. F2P olarak macerasına başlayan oyunun ismi geçtiğimiz günlerde Marvel Heroes 2015 olarak değiştirildi. Oyun ilk çıktığında kötü yorumlar alsa da, resmen bir kalkınma evresine girdi.

Marvel evreninin en sevilen karakterlerini Diablo 2 ile harmanlayın ve işte karşınızda Marvel Heroes! Oyuncular, gerçek para ya da oyun içinde kazandıkları puanlarla yeni karakterler açabiliyorlar. Her yeni karakter, yeni bir oynayış şekli demek, bu da oyun süresini artıyor. Geliştirici firmalar Gazillion Entertainment ve Secret Identity Studios, nerede hata yaptıklarını kısa sürede fark edip, potansiyeli oldukça yüksek olan bu oyunu bize geri kazandırdılar.

DC Universe Online

dc-universe-online

Marvel’ın ardından, DC Universe’e de bir şans vermek gerek diye düşünüyorum. Oyun, DC Comics evreninin en sevilen karakterlerini ön plana çıkartıyor. Oyunculara Batman, Superman, Joker gibi isimler arasından bir akıl hocası seçilmesi isteniyor. Kendi yarattıkları karakteri, seçtikleri akıl hocasının yönlendirmeleriyle geliştirmeye çalışıyorlar.

Oyunun en güzel tarafı ise PlayStation desteği vermesi. Eğer evde bir PS 3 ya da PS4 konsolunuz varsa, kanepenize yayılarak MMO oynama zevkini yaşayabilirsiniz.

The Secret World

secret-world

MMO türünün yeni oyunlarından biri olan The Secret World’ü belki duymamış olabilirsiniz. Steam üzerinden ulaşabileceğiniz The Secret World’ün oldukça enteresan bir konusu var. Templars, Dragon ve Illuminati taraflarından birine seçerek ilahi savaşlara katılıyorsunuz. Görevler ise yaratık kesmekten ya da getir-götür yapmaktan ibaret değil. Gerçekten kafanızı patlatacağınız, bulmaca türünde görevler de bulunuyor.

Oyunu daha önce duymadıysanız bile yakın zamanda denemenizi tavsiye ediyoruz. MMO türünün en kaliteli başlıklarından biri olmasına karşı, arka planda kalmış bir oyun.

Star Trek Online

star-trek-online

2010 yılında piyasaya sürülen Star Trek Online, 2 yıl sonra F2P türüne geçiş yapmıştı. Star Trek, MMO türü için ilgi çekici bir başlık. Ancak Star Trek evrenine hakim olmayanlar için çok çekici bir noktası yoktu. Son zamanlarda Star Trek filmlerinin yeniden çekilmesi ile bu bilimkurgu klasiğine olan ilgi yeniden artış gösterdi.

Star Trek Online için şu aralar yeni bir ek paket düşünülüyor. Kuvvetli bir hikaye anlatımına, eğlenceli gemi savaşlarına sahip olan Star Trek Online her ne kadar Trekkie tayfası için de olsa, mutlaka denenmesi gereken MMO oyunlarından birisi.

Görsel Kaynak: Shutterstock/Marco Rullkoetter