Anasayfa Haber Samsung Tizen’i Bırakmıyor

Samsung Tizen’i Bırakmıyor

Samsung, karşılaştığı tüm zorluklara rağmen, Tizen işletim sisteminden ümidi kesmemiş gibi görünüyor.

Güney Koreli elektronik devi Samsung, dünya pazarlarında en çok Android işletim sistemli akıllı telefon satan marka. Ancak şirket aslında bu durumdan hiç memnun değil. Açık kaynak bir proje olarak başlayan Android işletim sisteminin, geçen yıllar içinde tamamen Google’ın kontrolüne girmesi, ne Samsung’un, ne de diğer şirketlerin hiç hoşuna gitmiyor.

Bu yüzden de geçen yıllar boyunca Android’e seçenek olabilecek bir işletim sistemi üretmeye çalışan Samsung, ortaya Tizen adını verdiği işletim sistemini çıkardı. Samsung bu işletim sistemiyle Google’a bağlı olmadan telefon pazarındaki hakimiyetini perçinleyebileceğini düşünüyordu. Ne var ki bugüne kadar işler hiç de öyle yürümedi.

Samsung bu yeni işletim sistemini bir türlü pazara sokamadı. En son Tizen işletim sistemli telefonların Rusya pazarında satışa sunulması planlanıyordu. Ancak şirketin açıklamadığı sebeplerden ötürü bu lansman önce ertelendi, ardından da tamamen iptal edildi. Uzun süredir planlanan bu girişimin neden böyle birden bire iptal edildiği bilinmiyor, ancak Samsung açısından bir şeylerin çok ters gittiğine de şüphe yok.

Ancak şirket halen Tizen işletim sistemli telefonu olan Samsung Z’yi rafa kaldırmaya niyetli değil. Rusya pazarına sürmekten son anda vazgeçtiği bu telefonları, şimdi Hindistan pazarına sokmaya hazırlanıyor. Hindistan son zamanlarda Google’ın Android One ve Microsoft’un First girişimlerine sahne oluyor. Bu ucuz telefonlarla nüfusun çok yoğun, ancak alım gücünün çok düşük olduğu Hindistan pazarını ele geçirmeye çalışan iki firmanın çabaları, Samsung’un da dikkatini çekmiş.

Samsung bu telefonu Hindistan pazarında ne fiyatla çıkaracak belli değil, ancak lansman tarihinin Kasım ayında bir gün olacağı söyleniyor. Samsung Z en sonunda burada müşteri önüne çıkacak mı, yoksa son anda buradan da geri mi çekilecek, onu zaman gösterecek. Ama kesin olan bir şey var, Tizen işletim sistemi bu defa da alıcı bulamazsa, hayatta kalma şansını büyük ihtimalle tamamen yitirecektir.