Anasayfa Haber DirectX 12 Desteği Kimde Var?

DirectX 12 Desteği Kimde Var?

Mart ayında DX12’yi duyuran Microsoft, halen satılan tüm ekran kartlarına destek verileceğini bildirmişti.

Geçtiğimiz Mart ayında DirectX’in en son sürümünün yakında geleceğini resmen duyuran Microsoft, hangi ekran kartlarının destekleneceğini de açıklamıştı. Buna göre Nvidia tarafında Fermi, Kepler ve Maxwell işlemciler, AMD tarafında ise GCN mimarili kartlar resmen DX 12 desteğine sahip olacaklardı. Kısacası, son bir kaç sene içinde çıkarılan tüm yeni grafik kartları DX 12 ile çalışacaktı ve yeni bir kart almaya gerek yoktu.

Bu durum halen değişmiş değil, ne var ki Microsoft’un geçtiğimiz günlerde Direct3D 11.3 sürümünün tanıtımında yaptığı açıklamalar, aslında olayın ilk söylenenden biraz daha derinlere indiğini gösteriyor. Microsoft’un bildirdiğine göre, şirket yeni DX 12 ve D3D 12 sürümleri üzerinde çalışırken, Nvidia’yı da doğrudan projeye dahil etmiş.

İki şirket arasında yürütülen çok sıkı çalışma sonucunda, Nvidia’nın Maxwell grafik işlemcileri yeni gelecek olan API ile yüzde yüz uyumlu olacak şekilde hazırlanmış. Maxwell mimarisi içine yerleştirilen komut setleri, DX 12’nin tüm özelliklerini kullanabilecekmiş. Bu açıklamadan ister istemez Maxwell dışında kalan grafik işlemcilerin az da olsa eksiklerinin bulunduğu sonucu çıkıyor. DX 12 ile sorunsuz çalışacaklarına şüphe yok, ancak tüm komut setlerini eksiksiz çalıştırmayacaklar.

Microsoft’un operasyonu bununla da kalmıyor, şirket Unreal Engine 4 grafik motorunun geliştirici olan Epic Games ile de benzer bir işbirliğine gitmiş. Bunun sonucunda da UE4 grafik motoru da tam anlamıyla DX 12 destekli olarak yazılıyormuş. Bu neden önemli derseniz, UE4 grafik motoru halen piyasadaki en gelişmiş grafik motoru olarak gösteriliyor. Ve önümüzdeki bir kaç yıl içinde piyasaya çıkması beklenen bir kaç yüz yeni oyunda bu motor kullanılacak.

Microsoft’un bu çift koldan saldırısının arkasında AMD’nin Mantle girişimine karşı duyduğu derin endişenin yattığı açıkça konuşuluyor. Mantle, işlev olarak DirectX’in yerini almaya aday bir yazılım. Ve eğer bu gerçekleşirse, Microsoft’un Windows işletim sistemi PC oyuncuları arasındaki önemini kaybedebilir. Bu da Microsoft’un alternatif işletim sistemlerine pazar payı kaybetmesine sebep olacaktır.

Peki DirectX 12’ye tam destek verdiği bildirilen Maxwell grafik işlemciler hangi ekran kartlarında var? Nvidia’nın GeForce GTX 750 ve 750 Ti ekran kartları, 700 serilerinde Maxwell kullanan yegane modeller. Sırf dizüstü ve All-in-One sistemlerde kullanılan 800 serilerinde ise bazı modeller Maxwell mimarisine sahip. Yeni çıkan ve testlerini yaptığımız GTX 970 ve GTX 980 ise kafa karışıklığı yaratmaması açısından sırf Maxwell grafik işlemciler kullanılarak üretilecekler.

Aşağıda DirectX 12 ile çalışan Unreal Engine 4 motorlu iki farklı teknoloji demosunun videolarını izleyebilirsiniz. Ancak şunu da belirtelim ki, bu videolarda Maxwell grafik işlemcili kartlar kullanılmamış. Maxwell ile çekilen videolar da var, ancak onlar henüz halka açık yayınlanmış değiller.