Anasayfa Makale Retropat Popüler Web Sitelerinin İlk Halleri!

Popüler Web Sitelerinin İlk Halleri!

İnternet üzerinde milyonlarca site olmasına rağmen, bunlardan sadece çok az bir kısmı insanlar tarafından her gün sürekli olarak kullanılıyor. Peki bu büyük siteler, ilk açıldıkları günlerde nasıl görünüyordu? Hiç merak ettiniz mi?

Google, Facebook, Twitter ve daha niceleri. Günlük yaşantımız içerisinde gerek masaüstü bilgisayarlarımızdan, gerek mobil cihazlarımızdan sürekli olarak kontrol ettiğimiz bu sitelerin emekleme dönemi de vardı. Milyonlarca hatta milyarlarca dolar değerindeki bu sitelerin ilk hallerini gördüğünüzde eminim sizler de çok şaşıracaksınız.

Amazon.com (1994)

amazon-1995

Amazon.com, ticari hayatına kitap satışı yaparak başladı. ABD’nin Seattle kentinde kurulan site bugün dünyanın en büyük online alışveriş sitelerinden biri. Site artık sadece kitap satmıyor. Film, oyun, beyaz eşya, müzik, elektronik eşya ve dahasını Amazon.com üzerinden satın alabiliyorsunuz.

Apple (1996)

apple-1987

Teknoloji piyasasının devlerinden Apple’ın geçmişi oldukça geriye uzanıyor. Yeni iPhone serisinin yanı sıra Apple Watch isimli akıllı saatini de geçtiğimiz günlerde gördük. Peki, Apple’ın ilk web sitesinin 1987 yılında açıldığını biliyor muydunuz? O döneme ait pek fazla görsel yok. Ancak 1996 yılındaki halinin ne kadar sade olduğunu görebilirsiniz.

Facebook (2004)

facebook-2004

Sosyal medya platformu kavramını bize tam anlamıyla kazandıran Facebook, 2004 yılında Mark Zuckerberg tarafından kuruldu. Bir süre boyunca sadece Harvard Üniversitesi öğrencilerine hizmet ettikten sonra halka açıldı. Şimdi ise 1 milyar kullanıcı barajını aşmış devasa bir platform haline geldi.

Google (1996)

google-1996

Macerasına “Kötü Olma – Don’t be Evil” sloganı ile başlayan Google’ın web sitesi 1996 yılında açılmıştı. 1998 yılında şirketleşme yolunda adımlar atmaya başlayan Google, bugün sadece yazılım değil, her türden teknoloji konusunda da dünyanın önde isimlerinden biri haline geldi.

MSN (1995)

msn-1995

Microsoft Network kelimelerinin kısaltılmış hali olan MSN, 1995 yılında Windows 95 ile birlikte kullanıcılara sunuldu. Windows kullanıcılarını bir araya toplayacak olan MSN platformu, ilerleyen yıllarda birçok hizmet sunmaya başladı. Kendi chat platformuna, arama motoruna, haber akışına sahip olan MSN’in kullanımı da yıllar içerisinde azalmıştı. Microsoft, bu platformu yeniden diriltmeye çalışıyor.

MySpace (2003)

myspace-2003

ABD’de kabul edilen Patriot Act yasasının ardından zor günler yaşamaya başlayan MySpace, halen ayakta durmakta direnen eski sosyal medya platformlarından biri. Kullanıcıların yazılarını, şarkılarını, albümlerini, çizimlerini kişisel profillerini paylaşabileceği platform, 2003 yılında kurulmuştu.

Twitter (2006)

twitter-2006

En popüler sosyal medya ağlarından biri olan Twitter, 2006 yılında kurulmuştu. Kullanıcılarına 140 karakterlik metin sınırlaması veren Twitter’a birçok cihazdan ulaşmak mümkündür. İnternetin fenomen isimlerinden, politik kişiliklere kadar herkesin kullandığı bu web sitesi, daha uzun yıllar aramızda olacak gibi görünüyor.

Wikipedia (2001)

wikipedia-2001

Kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak hazırlanan, reklam içeriği bulunmayan ve kar amacı gütmeyen Wikipedia (Vikipedi) yıllardır dimdik ayakta duran nadir web sitelerinden biri. Her ne kadar genellikle öğrenciler tarafından ödev yapma sitesi olarak görülse de, ansiklopedik bilgi içeriği ile başında saatlerce vakit geçirebileceğiniz sade bir arayüze sahiptir. 2001 yılında açılan web sitesi de, şu anki halinden daha da sade gözüküyormuş.

Yahoo (1994)

yahoo-1994

Öğrenciler tarafından kurulup, milyonlarca dolar kazanan web sitelerinden biri de Yahoo. Sanılanın aksine, Google’dan daha yaşlı olan bu site şimdilerde birçok farklı hizmeti bir arada sunuyor. 2008 yılında Microsoft tarafından satın alınmak istenmiş, ancak 45 Milyar dolarlık teklif yöneticiler tarafından reddedilmişti. Firma şimdilerde eski Google çalışanı, Marissa Mayer tarafından yönetiliyor.

YouTube (2005)

youtube-2005

İnternet üzerinden video izleme kavramını değiştiren ve insanlara kendi kanallarına sahip olma fırsatı tanıyan YouTube’un macerası 2005 yılında başlamıştı. Bir yıl sonrasında da Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alınmıştı. Kanal sahiplerine, partnerlik sözleşmesi ile reklam payı da kazandıran YouTube, son yılların en iyi icatlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.