Anasayfa Haber Steam’de Bir Değişiklik Daha!

Steam’de Bir Değişiklik Daha!

Valve’ın dev oyun pazarı Steam, arka arkaya önemli değişikliklere sahne oluyor.

Steam yıllar önce ilk kez çalıştırıldığında internet üzerinden PC oyunlarını satma fikrini komik bulan piyasanın hakimi şirketler tarafından alayla karşılanmıştı. Doğrusu Valve çalışanlarının bile ilk başlarda Steam’in gün gelip bu kadar büyüyeceğini tahmin ettiklerini sanmıyoruz. Ne var ki bugün dünyanın en büyük oyun pazarı haline gelen Steam, artık çok fazla büyümüş olmanın getirdiği sorunlarla uğraşıyor.

Bu sorunlardan en önemlisi, insanların Steam üzerinde aradıklarını bulmakta zorlanmaları, oyun geliştiricilerin ise kalabalıkta kaybolmaları. Büyük bütçeli yapımlar her ne kadar Steam üzerinden satılsalar da, yine Steam dışında yürüttükleri kampanyalarla dikkat çekmeyi başarabiliyorlar. Oysa küçük bütçeli yapımcıların ve özellikle de “indie” tabir edilen bağımsız oyun geliştiricilerin, Steam üzerinde gittikçe büyüyen kalabalığın arasından sıyrılmaları hayli zor.

Bu durum küçük yapımcıları boğduğu gibi, gerçekte önünde çok daha fazla oyun çeşidi görmek isteyen müşterileri de sıkıyor. İşte Valve bu problemi aşabilmek için bir süredir adım adım Steam’in çalışma prensiplerinde değişiklikler yapıyor. Bir süre önce gelen oyun tavsiye etiketleri bu geliştirmenin bir parçasıydı. Şimdi ise Steam’i ilk açtığınızda karşınıza çıkan anasayfa tamamen elden geçirilmiş.

Valve artık daha önce kullandığınız tavsiye etiketleri, ilgi gösterdiğiniz ve satın aldığınız oyunlar gibi pek çok detayı gözden geçirerek, anasayfanızda size ilginizi çekeceğinizi düşündüğü yapımları gösteriyor. Bu hesaplamada geçmişte Steam üzerinde yaptığınız hareketlerle ilgili pek çok doğrudan ve dolaylı etkeni dikkate alan bir algoritma kullanılıyor. Valve bu konuda daha da geliştirme yapmaya devam edecek. Amaç oyunculara sadece daha fazla oyun satmak değil, istedikleri oyunları bulmalarına yardımcı olurken, bir yandan da yapımcılara kalabalıktan sıyrılma fırsatı vermek.